Архів новин 2012 - 2009 рр.

          

Конкурс „Міс та Містер ФІНАНСИ”

10 квітня 2012 р. в стінах Полтавського університету економіки і торгівлі розпочався 1 етап конкурсу „Міс та Містер ФІНАНСИ”, що передбачає: 1) розробку колективного «портрету фінансиста» за двома складовими (зовнішній вигляд та манера поведінки); 2) обрання серед студентів групи Містера Фінанси та Міс Фінанси, які найбільше відповідають вимогам «портрету фінансиста». Конкурс вже відбувся у групах Ф-21, Ф-31, Ф-32.

Другий етап передбачає конкурс представлених групами «портретів фінансиста» та змагання за титули Містера Фінанси та Міс Фінанси серед переможців попереднього етапу.

РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШОГО ЕТАПУ КОНКУРСУ «МІС ТА МІСТЕР ФІНАНСИ»  АКАДЕМІЧНОЇ ГРУПИ Ф-32

ПОРТРЕТ ФІНАНСИСТА

Зовнішній вигляд:

  • офіційно-діловий стиль одягу;
  • охайність;
  • стриманість;
  • вишуканість;
  • доречність.

Особистісні якості:

  • толерантність;
  • компетентність;
  • комунікабельність;
  • педантичність;
  • лідерські якості;
  • пунктуальність.

МІСТЕР ФІНАНСІВ

Заворотній Святослав Ігорович, студент факультету фінансів і обліку, групи Ф-32. Народився 9 травня 1992 року в м. Золотоноша, Золотоніського району, Черкаської області. У 2009 році закінчив Золотоніську спеціалізовану школу №1 з поглибленим вивченням економіки та правознавства. У цьому ж році вступив до Полтавського університету споживчої кооперації України (нині Полтавський університет економіки і торгівлі).


МІС ФІНАНСІВ

Андрейцева Ольга Василівна, студентка факультету фінансів і обліку, староста академічної групи Ф-32. Народилася 26 липня 1992 року в с. Чабан, Овруцького району, Житомирської області. У 2009 році закінчила Нововелідницьку загальноосвітню школу №1. У цьому ж році вступила до Полтавського університету споживчої кооперації України (нині Полтавський університет економіки і торгівлі).


          

28 квітня 2012 р. у ВНЗ УКООПСПІЛКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» відбувся круглий стіл на тему «Впровадження Податкової реформи, аналіз впливу реформи на місцевому рівні», на якому обговорювались результати першого етапу реалізації проекту «Податкова реформа - зворотній зв'язок», який спрямовано на створення системи громадського впливу на податкову політику держави, шляхом розробки та впровадження місцевих програм залучення громадськості та формування балансів інтересів платників податків, держави та органів місцевого самоврядування.

Основним питанням круглого столу стало ознайомлення з матеріалами проведеного моніторингу з використанням методів аналізу документів, глибинного інтерв'ю та контент-аналізу результатів впровадження Податкової реформи_на території Івано-Франківської, Київської та Полтавської областей, отримання коментарів, доповнень та пропозицій з боку фахівців щодо його результатів.

З результатами моніторингу виступила викладач кафедри фінансів Юрко Тетяна Сергіївна, яка в рамках дисертаційного дослідження на тему: «Організаційно-економічний механізм державної підтримки малого підприємництва в Україні» виконала соціологічне дослідження з питань впливу податкової реформи на соціально-економічний розвиток регіону та  мале підприємництво як фактор його забезпечення.

Учасники круглого столу (підприємці, представники органів влади, депутати, науковці, студенти, громадяни міста) активно обговорювали отримані Юрко Т.С. результати громадського моніторингу щодо впливу податкової реформи на соціально-економічний розвиток як на мікро-, так і на регіональному рівнях.

Проект реалізується громадською організацією «Лабораторія малого бізнесу» (м. Славутич) за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», при партнерській участі Українського фонду підтримки підприємництва, Регіонального фонду підтримки підприємництва по Полтавській області, Територіального відділення Всеукраїнської організації «Асоціації платників податків України» в Полтавській області, Славутицького міського фонду підтримки підприємництва, та «Бізнес-Інкубатор в Івано-Франківській області».

          

Вітаємо студентку спеціальності „Фінанси і кредит” Будкову Тетяну Олександрівну,  яка здобула перемогу в конкурсу Стипендіальної програми «Завтра.UA» 2011-2012н.р. за результатами оцінювання особистісного потенціалу та наукової роботи на тему «Застосування нестандартних методик оцінки рівня фінансової безпеки підприємства на прикладі ВАТ «Кременчуцький хлібокомбінат» під керівництвом ст. викладача Нартової Ірини Володимирівни.


          

24 квітня 2012 року відбулось засідання студентського круглого столу «Фінансова система України: теорія, практика, перспективи розвитку», де кращі студенти третього курсу напряму підготовки 6.030508 „Фінанси і кредит” презентували результати своїх наукових досліджень, виконаних під керівництвом викладачів кафедри. Модераторами круглого столу виступили: завідувач кафедри фінансів Полтавського університету економіки і торгівлі, д.е.н., професор Чернявська О.В., асистенти кафедри фінансів  Юрко Т.С. та Горбунова О.А.

Завідувач кафедри фінансів Чернявська О.В. відкрила засідання круглого столу та у своєму виступі наголосила на актуальності теми круглого столу, її зв’язку з темами попередніх наукових заходів та конкурсів наукових робіт студентів.

У процесі жвавої дискусії учасники круглого столу обговорювали наступні теми: фінансова політика як складова економічної політики держави; фінансова безпека України; бюджетна політика держави; боргова безпека держави; вплив податків на розвиток інвестиційної діяльності; проблеми та перспективи фондового ринку; страховий ринок України та його розвиток в сучасних умовах економіки; сучасний стан та тенденції розвитку майнового страхування в Україні.

За результатами круглого столу, враховуючи актуальність та рівень підготовки представлених наукових робіт було прийнято рішення оформити кращі з них у вигляді наукових статей.

Наприкінці заходу відбулось нагородження студентів за підсумками конкурсу наукових робіт на тему: «Фінанси країн з розвиненою ринковою економікою», що проводився 10-17 квітня 2012 року. За призові місця студентів було нагороджено грамотами:

          

18 квітня 2012 р. відбулася зустріч учнів школи № 16 з викладачами кафедри фінансів. Школярів зустріли викладачі кафедри Ярова Г.М., Гаврилюк О.В., Лугівська Л.А., Горбунова О.А. біля школи і привезли до вузу, де їх чекала цікава ділова гра „Віртуальний бізнес”. 

Доцент  кафедри фінансів, к.е.н. Фисун Ірина Владиславівна запропонувала  учнями відчути себе працівниками підприємства: в кожній із двох команд було виділено Директора, фінансиста, керівника виробництва та працівників.

Мета гри: навчити учнів застосовувати знання при моделюванні (в умовах „максимально наближених до реальних”) діяльності підприємця по визначенню фінансової стратегії власної прибуткової справи.

Перед початком гри було проведено вступний інструктаж доц., к.е.н. Фисун І.В. В процесі гри школярі намагалися виробити якісну продукцію та продати її з метою отримання максимального прибутку.

Після проведення гри було визначено підприємство-переможця, а її учасникам було вручено грамоти.

Після цього учнів чекав запашний коровай із чаєм. В дружньому колективі кафедри фінансів діти поділилися своїми враженнями про сьогоднішній день та залишили свої відзиви в книзі кафедри.

          

Колектив кафедри фінансів вітає працівників університету та студентів зі святом світлого Христового воскресіння!!!

"Христос воскрес!"-десь пролунало,
І на душі святково стало.
Ось кошики із рушниками
Несуть до церкви із пасками.

Святково свічки засвітились,
І всі частунки освятились.
"Христос воскрес"-лунають дзвони.
Хай зникнуть всякі перепони!

Хай у душі панує свято,
Хай успіхів буде багато!

          

У ІІ-му семестрі 2011-2012 н/р. студенти-бакалаври напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», які навчаються за програмою професійного спрямування «Фінанси», під керівництвом викладачів кафедри фінансів приймали активну участь у Міжнародних науково-практичних конференціях. Зокрема, тези доповідей викладачів кафедри фінансів та студентів представлено в збірниках матеріалів наступних Міжнародних науково-практичних конференцій:

1. БЪДЕЩИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2012: материали за VIII Международна научна конференция, София, 17-25 февруари 2012. – Том 2. Икономика. София: «Бял ГРАД-БГ» ООД – 104 стр. (м. Софія (Болгарія):

1) автори: к.е.н., доцент Фисун Ірина Владиславівна, студентка гр. Ф-41 Шульга Валентина «Проблеми становлення системи недержавного пенсійного забезпечення в Україні»;
2) автори: ст. викладач Нартова Ірина Володимирівна, студентка гр. Ф-41 Кіріченко Яна «Сутність дефініції «фінансова безпека» та суміжних категорій і понять».

2. VEDA А TECHNOLOGIE: KROK DO BUDOUCNOSTI – 2012: materialy VIII Mezinarodni vedecko-praktika konference, Praha, 27.02.2012 – 05.03.2012. – Еkonomicke vedy: Praha: Publishing Hous  «Education and Science» s.r.o. – 104 stran.  (м. Прага (Чехія):

1) автори: к.е.н., доцент Буцька Ольга Юріївна, к.е.н., доцент Фисун Ірина Владиславівна, студент гр. Ф-44 Фролов Олександр «Проблемні аспекти оподаткування страхової діяльності»;
2) автори: к.е.н., доцент Фисун Ірина Владиславівна, студентка гр. Ф-41 Козеренко Анастасія «Необхідність запровадження системи обов’язкового медичного страхування в Україні».

3. NAUKOWA MYSL INFORMACYJNEJ POWIEKI – 2012: materialy VIII Miedzynarodowej naukowi-praktycznej konferencji, Przemysl, 07-15 marca 2012. – Volume 9. Ekonomiczne nauki: Przemysl. Nauka i studia – 80 str. (м. Перемишль (Польща):

1) автори к.е.н., доцент Фисун Ірина Владиславівна, асистент Семенова Ольга Михайлівна, студентки гр. Ф-45 Товмашенко Наталія та Чемерис Марина «Управління логістичною інфраструктурою підприємств АПК»

Крім того, за рецензією д.е.н., професора кафедри фінансів Скляра Георгія Павловича,  доцентом Фисун Іриною Владиславівною та студентками гр. Ф-41 Козловою Юлією, Соколинською Дарією та Сороковою Ольгою було опубліковано наукову статтю польською мовою «Wspólczesny rozwój ubezpieczen na zycie w Ukrainie» у фаховому науковому журналі «Nauka i studia» (м. Перемишль (Польща).

          

10 квітня 2011 році в університеті відбулася ХХХV наукова студентська конференція за підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2011 рік. Конференція розпочалася пленарним засіданням, на якому були висвітлені основні проблеми сучасної науки.

По закінченні засідання розпочали свою роботи секції у розрізі напрямків досліджень. Провідними викладачами на чолі із керівником секції к.е.н., доц. Скибенко С.Т. було розпочато роботу секції на тему „Фінансування стратегічного розвитку регіону: проблеми та перспективи”, протягом якої студенти-фінансисти звертали свою увагу на проблеми у сфері податкової, бюджетної, страхової, банківської та ін. систем та пропонували свої заходи їх подолання.

За результатами роботи секції студентів було нагороджено:

Дипломом 1-го ступеня: Фролов Олександр Ігорович (група Ф-44) та Захарович Сергій Сергійович (група Ф-43) з доповіддю на тему: „Інвестиційна привабливість України” (науковий керівник к.е.н., доц. Яріш О.В.)

Диплом 2-го ступеня отримала Товмашенко Наталія Олександрівна (група Ф-45) за доповідь на тему: „Проблеми та перспективи запровадження податку на багатство в Україні” (науковий керівник к.е.н., доц. Буцька О.Ю.)

Диплом 3-го ступеня отримав Стогній Антон Миколайович (Ф-13і) за доповідь „Перспективи розвитку інститутів спільного інвестування в Україні” (науковий керівник к.е.н., доц. Єгоричева С.Б.)

          

30 березня 2012 року студенти групи Ф-41 разом з викладачем доц. кафедри фінансів Фисун Іриною Владиславівною  відвідали регіональне відділення в м. Полтава ПрАТ „Страхова компанія „ПЗУ-Україна””, де було проведено майстер-клас на тему „Особливості страхування автокаско” головними спеціалістами компанії Баклицькою Оленою та Мотріченко Тетяною.

          

28 березня 2012 року відбувся захід „Стань на день студентом ПУЕТ”, який проводився зі студентами Полтавського кооперативного технікуму спеціальності „Оціночна діяльність”. День розпочався з того, що викладачі кафедри фінансів: Гаврилюк О.І., Лугівська Л. (які були відповідальні за проведення заходу) разом зі студентами п’ятого курсу Роговою О. та Солодом О. зустріли новоспечених студентів біля технікуму і провели до університету.

В аудиторії студентів вже чекали провідні викладачі нашої кафедри д.е.н. Скляр Г.П., к.е.н. Єгоричева С.Б., Нартова І.В. та Ярова Г.М., які на чолі із завідувачем кафедри фінансів, д.е.н. Чернявською О.В. урочисто пов’язали студентам бандани та вручили символічні студентські квитки. 

Чернявська О.В. взяла вступне слово, в якому привітала студентів у нашому вузі і зазначила, що на весь день вони стають повноцінними студентами ПУЕТ і мають право ористуватися всіма можливостями вузу.

Студентам був представлений фільм про університет,  а також Нартова І.В. презентувала нашу кафедри та розповіла про гордість нашого вузу—наших випускників.

Після цього ініціативу перехватила Карцева В.В., яка  провела оглядову лекцію з дисципліни „Оцінка вартості підприємства (бізнесу)”. Студенти брали активну участь у обговоренні основних питань лекції, дискутували та задавали викладачу питання.

По закінченню лекції студенти мали можливість ознайомитися із наявними в університеті ресурсами. Так, студентам надавалася можливість переглянути фільм у медіатеці, який вони вибрали самостійно та ознайомитися з можливостями читального залу та електронного каталогу.

Для того, щоб переконати наших гостей, що студентське життя—це не тільки навчання, їх було запрошено до студентського містечка, де вони мали можливість побачити як і чим живуть наші студенти.

Оскільки серед запрошених гостей бути любителі спорту, викладачі кафедри фінансів люб’язно показали їм всі переваги спорткомплексу ПУЕТ: танцкласи, тренажерні зали та ін.

Дівчатам випала нагода отримати невеликий мастер-клас про аеробіці  від провідних викладачів кафедри фізичного виховання, а хлопці в цей час мали можливість пограти в баскетбол.

Для того, щоб студенти після фізичних вправ відновили свої сили, їх пригостили чаєм з короваєм.

 У дружній обстановці студенти поділилися своїми враженнями, розповіли що їм найбільше сподобалося та записали свої побажання у книгу кафедри.


          

11 лютого в стінах нашого університету  відбувся день відкритих дверей, на якому майбутні абітурієнти мали можливість прослухати виступ Ректора Нестулі О.О., ознайомитися із перевагами нашого ВУЗу та побачити концертну програму, яку студенти підготували спеціально для цього заходу. Представляти кафедру фінансів випала нагода д.е.н., професору Скляру Г.П. та асистенту Гаврилюку О.І. Слід зазначити, що спеціальність «фінанси і кредит» викликала неабияку зацікавленість у абітурієнтів, представники кафедри фінансів із задоволенням презентували усі переваги вибору спеціальності «фінанси і кредит» та перспективи майбутнього.

          

В нашей жизни мы все чаще сталкиваемся с такими понятиями, как личный адвокат, стоматолог, парикмахер, водитель и т.д. А вы слышали, чтобы кто-нибудь из ваших знакомых пользовался услугами личного финансового консультанта? О важности и нужности профессии финансового консультанта рассказывает коммерческий директор страховой компании «Fidem Life» Климченко Елена (выпускница специальности «Финансы и кредит» ВУЗ «Полтавский университет экономики и торговли  2012 года)

«Мы почему-то привыкли тщательно планировать до мелочей, например, свой отпуск. Причем мы четко знаем дату начала и окончания отдыха, сумму, которую мы готовы потратить…Почему же нам и в голову не приходит тщательно спланировать собственные финансы? Пользуясь услугами наших врачей, юристов, косметологов, парикмахеров, мы платим им за их работу. Почему же мы не научились платить себе за свою работу??? А вы вообще когда-нибудь задумывались о том, что себе тоже нужно платить? Мы так привыкли, что когда у нас возникают проблемы со здоровьем – мы идем к врачу. Когда необходима юридическая помощь или совет – ищем хорошего юриста. Когда нужно построить дом – обращаемся к услугам профессионального архитектора, квалифицированных строителей.  И в любой момент времени нам нужны деньги, деньги, деньги … Почему же так получается, что когда речь идет о вложении собственных денег, об эффективном распоряжении своими финансами, от чего, в конечном счете, зависит наше будущее – включая здоровье, возможность иметь хорошего врача, юриста или построить свой дом, – то здесь мы зачастую обращаемся не к финансовому консультанту, а полагаемся на советы друзей и знакомых? Например, только обратившись к финансовому консультанту нашей компании, вы узнаете о реальных преимуществах страхования жизни, а его нужности и необходимости. Ведь только лайфовое страхование позволяет не только сохранить и преумножить деньги, но и получить финансовую защиту будущего. На мой взгляд, профессия финансового консультанта очень нужна и очень скоро станет такой же популярной и востребованной как на Западе. Услугами личных финансовых консультантов уже давно пользуются во всех развитых странах мира. Это нормально, когда человек, прежде чем распорядиться своими денежными сбережениями, обращается к услугам личного финансового консультанта. Именно поэтому, наша компания уделяет огромное внимание постоянному развитию и повышению уровня профессионализма финансовых консультантов, ведь именно от них зависят очень важные решения, которые принимают наши клиенты. Приобретая полис страхования жизни, вы обеспечиваете себе уверенность в завтрашнем дне. Наши финансовые консультанты помогут в выборе именно той лайфовой программы, которая будет полностью отвечать вашим потребностям. Я уверена, что принимать решение о приобретении лайфового полиса, стоит очень взвешенно и обдуманно. И призвание финансового консультанта – помочь в этом нелегком процессе. В более же широком смысле эта профессия предполагает помощь людям в управлении своими деньгами. А, на мой взгляд, порой это не менее важно, чем, например, вовремя оказать первую медицинскую помощь. Ведь именно от того, насколько грамотно человек умеет распорядиться своими деньгами, зависит не только его будущее, но и благосостояние, и безопасность его семьи. А что может быть важнее, чем ощущать, что твоя профессия по-настоящему нужна людям. Кроме того, не стоит забывать еще об одном преимуществе, которое дает человеку эта профессия – полную свободу и возможность распоряжаться собственным временем. Ведь свою деятельность финансовый эксперт планирует самостоятельно. Кроме того, консультированием можно заниматься как профессионально, так и совмещая его с любым другим видом деятельности, что позволяет получать дополнительный доход».

 

Климченко Елена Игоревна – коммерческий директор Страховой компании «Fidem Life». Моя карьера началась с должности страхового агента. Работая в компании, я начала понимать, что помимо высокого дохода, получаемого от своей деятельности, я занимаюсь нужным делом. Ведь практически все люди в Украине не задумываются над тем, что без накопления средств на будущее в нашей стране жить нельзя.

Я поняла, что накопительное страхования жизни просто необходимо людям. Накопить средства на пенсию, на образование ребёнка и гарантировать финансовую поддержку на медицинское обслуживание – главные задачи страховых компаний. Я начала задумываться  над тем, где получить достойное образование и глубокие знания  в области финансов и страхования. Это мне было необходимо для того, чтобы не просто зарабатывать деньги, но понимать структуру, развитие, гарантии и надёжность страхового дела в Украине. И я выбрала Полтавский Университет Экономики и Торговли. Приобретая знания в этом ВУЗе, я начала более уверенно доносить наши программы людям, опираясь уже не на саму идею страхования и эмоции, а на чёткие факты, законы и необходимые законодательные документы. Так же, благодаря полученным знаниям, у меня начали появляться всё новые и новые предложения. Уже через два года учёбы мои работодатели предложили занять должность коммерческого директора в филиалах Полтавской и Сумской областей с достойной заработной платой. И уже четыре года мои филиалы занимают лидирующие позиции по продажам страховых программ.

Желаю университету, всем преподавателям и будущим выпускникам развития, процветания и достижения поставленных целей и самых высоких вершин. 

Огромное спасибо преподавателям кафедры финансов.

          

10.11.2011 р. було проведено науково-практичний семінар «Фінансовий менеджмент» за участю представника філії «Полтавське РУ АТ КБ Експобанк» Савченка О.О. Отримана інформація визвала жваву дискусію студентів-фінансистів  5-го курсу ПУЕТ. Відповідальна за проведення заходу—ст. викладач Нартова Ірина Володимирівна.

          

Кафедра фінансів сердечно вітає студентів і викладачів ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» з Новим 2012 роком та Різдвом Христовим.

Якщо вірити китайським мудрецям, Рік Дракона повинен принести перемогу кожному, хто виявить максимум активності у справах, мудрості в ухваленні рішень і винахідливості при їх здійсненні. Вони також вважають, що наступного року світ стане добрішим, а  усі люди — щасливішими і заможнішими. Хочеться в це вірити.

Бажаємо у Новому році Вам міцного здоров'я, доброго настрою й великих звершень!!!


          

Колектив кафедри фінансів щиро вітає Скляра Г.П. з присвоєнням йому наукового звання доктора економічних наук та Фисун І.В. з отриманням вченого звання доцента з фінансів.

Зичимо Вам міцного здоров'я, творчого натхнення, здійснення професійних планів, особистих бажань та усіх мрій та задумів!!!

          

22-23 листопада 2011 року підведено підсумки Всеукраїнського конкурсу дипломних робіт зі спеціальності «Фінанси і кредит».

Підтвердженням високої якості підготовки фахівців кафедрою фінансів є отримання нашими студентами дипломів І-ІІІ ступеню та перемог в номінаціях.

Дипломом 1-го ступеня серед дипломних робіт спеціалістів була нагороджена студентка п’ятого курсу Новохатня А.О., керівником якої був к.е.н., доцент кафедри фінансів ПУЕТ Губачов В.П.

Дипломом 3-го ступеня серед магістерських робіт була нагороджена Горбунова О.А. (науковий керівник - д.е.н., зав. кафедри фінансів, проф. Чернявська О.В.)

Грамотою за перемогу в номінації «Оригінальність застосованих методів дослідження» була нагороджена Жук Ю.О. (керівник—к.е.н., доцент кафедри фінансів ПУЕТ Губачов В.П.), а перемогу в номінації «Високий рівень наукової новизни» отримав Трегуб В.О. (науковий керівник—к.е.н., доцент кафедри фінансів Єгоричева С.Б.)

Висловлюємо вітання нашим переможцям і бажаємо подальших успіхів!

          

ВІТАЄМО НАШИХ ПЕРЕМОЖЦІВ !!!

Про підсумки проведення загальноуніверситетського конкурсу магістерських і дипломних робіт (проектів) студентів випускників 2011 року


Дипломом І ступеню нагороджено дипломну роботу освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» Новохатньої  А.О.  «Моніторинг фінансового стану підприємства як елемент управління діяльністю в сучасних умовах» - науковий керівник  к.е.н., доцент  Губачов В.П.

Дипломом ІІ ступеню нагороджено дипломну роботу освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»  Трегуба В.О.  «Управління заборгованістю суб’єкта господарювання та шляхи його вдосконалення в умовах економіки України» - науковий керівник к.е.н., доцент  Єгоричева С.Б.

Оголосити подяку студентам-випускникам 2011 року за якісну підготовку дипломних робіт (проектів)

Висловлюємо подяку за якісне керівництво підготовкою студентами випускниками 2011 року дипломних і магістерських робіт, які зайняли призові місця к.е.н.,  доцентам Губачову В.П.  та   Єгоричевій С.Б.


          

В межах програми співробітництва кафедри фінансів з Приватбанком протягом 21-25 листопада 2011 року відбулися зустрічі  співробітників банку зі студентами 4-го курсу спеціальності „Фінанси і кредит”, яких супроводжували викладачі кафедри фінансів: доцент, к.е.н. Сидоренко-Мельник А.М. та асистент Семенова О.М.

Метою зустрічі було ознайомлення з основними видами послуг, що надаються Приватбанком юридичним та фізичним особам. Зокрема, студенти дізналися про такі види послуг як:

Після виступу співробітників банку, відбулося спілкування сторін у вигляді „запитання-відповіді”. Особливо студентів зацікавила можливість працевлаштування до банку та подальші перспективи у кар’єрному зростанні.


          

22 листопада 2011 року на кафедрі фінансів було проведено день гостинності, на який було  запрошено учнів випускних класів НВК №16. День розпочався урочистим врученням університетської символіки: викладачі кафедри фінансів Яріш О.В., Нартова І.В., Буцька О.Ю., Ярова Г. .М. та Фисун І.В. урочисто пов’язали учням бандани у вигляді краваток та видали іменні бейджики, ручки та календ арики з логотипом ПУЕТ. Вітальне слово було надане завідувачу та співробітникам кафедри; студентам-магістрам. Учні ознайомились з презентацією спеціальності „Фінанси і кредит”. Гостям було продемонстровано рекламний відеофільм про університет. 

Учні були поділені на 2 групи, яким було проведено екскурсію по університету за наступним маршрутом:

  1. Читальна зала бібліотеки: знайомство з можливостями (інформаційний ресурс + інноваційні технології з обслуговування студентів, медіатека);
  2. Спорткомплекс: набуття знань і вмінь здорового способу життя;
  3. Прогулянка університетом, показ лекційних аудиторій та ауд. для практичних занять (хімія, товарознавство), деканату фінансів і обліку, приміщення, де функціонує Студрада, приміщення приймальної комісії, заочного деканату, кафедри фінансів);
  4. Кафе "Юність"—пригощання гостей караваєм та чаєм.

Зустріч закінчилася анкетуванням учнів, обговоренням результатів зустрічі та записом вражень учнів про проведений день у книгу кафедри.

          

17 жовтня 2011 року відбулося нагородження переможців загальноуніверситетського конкурсу наукових робіт студентів, присвячений Міжнародному дню студента. За результатами конкурсу, в якому брали участь студенти спеціальності «фінанси і кредит»,  дипломом ΙΙΙ-го ступеню була нагороджена студентка 4-го курсу групи Ф-41—Кіріченко  Я.О. (науковий керівник Ярова Г.М.); дипломами ΙΙ-го ступеня були нагороджені: студент-магістр Тереховський В.В. (керівник – к.е.н., доц. Губачов В.П.) та студентка 1-го курсу групи Ф-11 Чаплинська В.В. (керівник – к.і.н., доц. Петренко С.М.), диплом 1-го ступеня отримала студентка групи Ф-51м Бездудна І.А. (науковий керівник к.е.н. Буцька О.Ю.)

 

 

          

15 листопада 2011  року відбулося засідання круглого столу «Головні проблеми та ключові аспекти підготовки дисертаційних робіт з економічних спеціальностей». Проведення круглого столу було ініційовано та організовано викладачами кафедри фінансів на чолі з завідувачкою кафедри фінансів, д.е.н., проф. Чернявською О.В за підтримки відділу аспірантури і докторантури та Полтавської організації Всеукраїнської спілки вчених-економістів.

В засіданні круглого столу брали участь 72 науковці, серед яких: д.е.н., проф. Сергієнко Валерій Ігорович (Інститут законодавства ВР України); керівники наукових шкіл, завідувачі кафедр: д.е.н., проф. Перебийніс В.І.; д.е.н., проф. Ніколенко С.С.; д.е.н., проф. Карпенко Н.В.; д.е.н., проф. Маркіна І.А.; д.е.н., проф. Іванова В.В., д.е.н., проф. Макарова М.В., д.е.н., проф. Шкурупій О.В., д.е.н., доц. Карпенко Н.В., д.е.н., проф. Брітченко І.Г., к.е.н., доц. Балабан П.Ю., к.е.н., проф. Верига Ю.А., к.е.н., доц. Педченко Н.С., к.е.н., доц. Карцева В.В. а також зав. аспірантурою та докторантурою Дзеверіна К.С., зав. науково-організаційним відділом, докторанти, аспіранти та здобувачі наукового ступеню кандидата економічних наук.

На засіданні круглого столу заслухали доповідь д.е.н., проф. Сергієнка Валерія Ігоровича (Інститут законодавства Верховної Ради України) на тему: «Деякі напрямки покращення якості дисертаційних робіт з економічних спеціальностей» та обговорювалися наступні проблеми:

Проф., д.е.н. Сергієнко В.І. акцентував увагу на негативних тенденціях у суспільстві, зокрема:

Учасники підкреслили високий рівень актуальності проведення подібних заходів.

          

26 жовтня 2011 року відбулася екскурсія до Полтавського регіонального відділення «ПриватБанку» відповідно концептуальної лінійки заходів в рамках проекту передбачено в поточному навчальному році на базі  ПАТ „ПГРУ КБ ПриватБанку”, яку відвідали студенти-магістри  спеціальності „Фінанси і кредит” разом із куратором групи Скибенко Світланою Тимофіївною.

Працівники  «ПриватБанку» Ночовний О.С.- керівник департаменту трудових ресурсів, Терещенко С.С. – заступник  керівника відділення по обслуговуванню клієнтів середнього бізнесу та Паховська Н.М. – керівник центру кадрового діловодства  провели екскурсію  по відділеннях банку та докладно розповіли про свою роботу.

Студентам був представлений відділ обслуговування громадян-фізичних осіб та детально охарактеризовано функції даного відділу.

Начальник відділу з обслуговування малого і середнього бізнесу розкрив студентам можливості, які можуть отримати суб’єкти підприємництва, користуючи послугами банку.

Найбільшу зацікавленість у студентів викликав відділ обслуговування  VIP – клієнтів. Даний відділ у своєму обслуговуванні має близько  160 клієнтів, до яких працівники банку відносяться з великою повагою та підтримкою. Олександр Бровко  отримав нагоду деякий час побути завідувачем відділення обслуговування VIP–клієнтів.

Студенти ознайомились з операційною та адміністративною частиною банку. Також студентам були показані не лише операційна частина банку, а й адміністративна. Ми побували у приймальні та кабінеті директора Цись Олександра Григорійовича, який  обладнаний усіма сучасними комп’ютерними технологіями.

Завершилась екскурсія зустріччю у залі засідань «ПриватБанку», де були присутні представники різних   відділів. Студентам розповіли про кредитування, про різновид кредитних карток від «ПриватБанку»  та їх привілегії, про широкий склад послуг банку, який йде в ногу з часом та є лідером за спектром наданням фінансових послуг, а саме це послуги:

Студенти мали змогу поспілкуватися з представниками різних відділень та отримали вичерпні відповіді на всі свої запитання. Представники банку запрошували студентів на проходження практики та до співпраці.

          

Запрошуємо студентів спеціальності «Фінанси і кредит» прийняти участь у конкурсі на здобуття премій для молодих учених і студентів вищих навчальних закладів, який проводить Національна академія наук України. Конкурс проводиться з метою пошуку молодих талантів та сприяння їх творчому зростанню у галузі природничих, соціогуманітарних та технічних наук з 15 жовтня до 15 грудня 2011 року. За підсумками конкурсу Президією Національної академії наук України будуть присуджені чотирнадцять премій для студентів вищих навчальних закладів за кращі наукові роботи.

Більш детальну інформацію можна отримати на кафедрі фінансів (104 ауд.)

          

Стань на день студентом ПУЕТ

19 жовтня 2011 р. кафедра фінансів ПУЕТ вирішила повторити досвід минулого року щодо проведення проекту «Стань на день студентом ПУЕТ», і запросила для участі в ньому  3 курс  студентів-фінансистів Полтавського кооперативного технікуму. Кількість бажаючих взяти участь у проекті сягала 45 осіб. Організатором проекту була ст. викладач  Ярова Г.М., екскурсію проводили  асистенти кафедри фінансів Третяк Т.В. та Ігнатенко В.Ю., яким допомагали  представники студ. ради, які в ще минулому році були абітурієнтами-учасниками проекту, а в цьому році вирішили поєднати своє життя з нашим університетом.

День розпочався церемонією посвяти, під час якої студенти отримали символічні студентські квитки, що  надали право поринути у вирій студентського життя. Гості з кооперативного технікуму були ознайомлені із інформацією про кафедру фінансів та переглянули фільм про Полтавський університет економіки і торгівлі.

Наступним пунктом у «порядку денному» наших новоспечених студентів стало відвідування студентського містечка, в якому вони дізналися як і чим живуть наші студенти. Провідникам у цей світ студентства стали фінансисти 5-го курсу Солод Олександр та Рогова Оксана, які запросили гостей до своїх кімнат і показали побутові умови проживання.

Після цього Корягін О.В. провів екскурсію по музею ПУЕТ, під час якої ознайомив студентів Полтавського кооперативного технікуму із історією нашого ВУЗу.

Позитивні враження новачкам  принесло ознайомлення із просторими, устаткованими сучасним цифровим обладнанням залами медіатеки та електронними читальними залами, в яких одночасно можуть обслуговуватись до сотні читачів.  При чому викладачами кафедри навмисно було обрано фільм фінансової тематики «Безцінний долар», який студентам пропонувалося переглянути в медіатеці.

Приємним сюрпризом для учасників проекту стала лекцію доцента кафедри фінансів Фисун Ірини Владиславівни, яка розповіла про страховий ринок та сучасні реалії його розвитку. Студенти активно брали участь у лекції, задавали питання та дискутували.

Щоб довести що студентське життя — це не тільки навчання, організатори проекту вирішили ознайомити студентів із можливостями спортивного комплексу „Олімп”. Дівчатам випала можливість пройти мастер-клас із стриппластики, який їм надала Новицька Наталія Анатоліївна

,

а хлопцям в цей же час випала нагода позмагатися із бухгалтерами в спортивній грі — баскетболі

Для того, щоб поновити сили після проведених спортивних занять студенти відвідали навчально-виробничий комбінат ПУЕТ, де їх  почастували смачним і святково прикрашеним караваєм та чаєм.

Враження від перевтілення у справжніх студентів ПУЕТ і подорожі по університету учасники проекту обговорювали з викладачами кафедри фінансів під час „Зустрічі у колі друзів”. Свої відгуки та пропозиції з приводу проведеного заходу студенти технікуму залишили в книзі „Що б я змінив на краще”. Студентами було виявлено бажання взяти участь у «діловій грі», яка щороку проводиться з дисципліни «Фінанси малого бізнесу».

Оскільки проведення проекту співпало зі святом «Першокурсника», то завершальною точку у студентському дні в ПУЕТ стало відвідування цього урочистого дійства.

Організатори проекту висловили щирі сподівання, що вихованці технікуму, які побажали стати студентами ПУЕТ на один день, обов’язково повернуться, щоб пов’язати з університетом своє життя.

          

Запрошує студентів спеціальності «Фінанси і кредит» прийняти участь у ΙV Всеукраїнському молодіжному конкурсі «Новітній інтелект України», який складається з 4-х конкурсних номінацій:

  1. Конкурс прикладних досліджень з соціально-економічної тематики (на задані організаторами теми);
  2. Конкурс бізнес-ідей;
  3. Конкурс соціальних проектів;
  4. Конкурс наукових робіт «Судейські есеї».

Конкурс проводиться серед молодих дослідників, вік яких не перевищує 35 років:

Перша вікова категорія—учні старших класів шкіл, ліцеїв, гімназій.

Друга вікова категорія—студенти вищих навчальних закладів.

Третя вікова категорія—аспіранти, викладачі, дослідники-практики, вік яких не перевищує 35 років.

Конкурсант має право подавати роботу у декількох конкурсних номінаціях та не обмежується кількістю тем для дослідження. Конкурсні роботи можуть подаватися у співавторстві. Переможці у кожній віковій категорії та конкурсній номінації нагороджується дипломами та отримують матеріальну винагороду:

Детальну інформацію можна отримати на кафедрі фінансів (104 ауд.)

          

6-7 жовтня 2011 року у Вищому навчальному закладі Укоопспілки „Полтавський університет економіки і торгівлі” відбулась Міжнародна науково-практична конференція “Фінансова безпека та економічне зростання: домогосподарство, підприємство, регіон, держава”.

До участі у роботі конференції були запрошені науковці з США, Німеччини, Росії, Білорусії, Молдови, Таджикистану, Грузії, Азербайджану та України. На конференції відбулось обговорення актуальних проблем, пов’язаних із розвитком теорії та практики підвищення фінансової безпеки та забезпечення економічного зростання держави, регіонів та суб’єктів господарювання фахівцями з ВНЗ міст Києва, Харкова, Житомира, Вінниці, Донецька, Кременчука, Сум, Ужгорода, Хмельницького, Чернівців, Миколаєва, Одеси, АР Крим, офіційними особами Представництва торгово-промислової палати Грузії в Україні, Державної податкової адміністрації України, Головного фінансового управління Полтавської обласної державної адміністрації, Державної податкової адміністрації в Полтавській області, Головного управління Державного казначейства України в Полтавській області, Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Полтавської міської ради.

Учасники конференції з України представили різні регіони: АР Крим, м. Київ, Північні регіони (м. Суми, м. Чернігів), Східні регіони (м. Донецьк, м. Дніпропетровськ), Центральні регіони (м. Полтава, м. Харків), Західні регіони (м. Луцьк, м. Львів, м. Тернопіль, м. Ужгород, м. Хмельницький, м. Чернівці), Південні регіони (м. Миколаїв, м. Одеса).

До початку роботи конференції було видано збірники тез доповідей, у яких розкриваються аспекти підвищення фінансової безпеки та забезпечення економічного зростання держави, регіонів та суб’єктів господарювання.

Конференція розпочалась пленарним засіданням, на якому учасників конференції привітали ректор ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», д.і.н., професор Нестуля Олексій Олексійович; проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» Карпенко Ольга Василівна; начальник фінансового управління Полтавської обласної державної адміністрації Кропивка Павло Анатолійович; проректор з навчальної роботи Білоруського торгово-економічного університету споживчої кооперації, к.е.н., доцент Скорик Любомир Мирославович.

На пленарному засіданні заслухані доповіді провідних вчених-економістів, які були спрямовані на визначення перспектив розвитку економіки держави на макро- та мікрорівнях з урахуванням проблематики європейської та євроатлантичної інтеграції, розробку пропозицій щодо забезпечення фінансової безпеки та економічного зростання суб’єктів господарювання різних форм власності та галузей діяльності, а також на вивчення зарубіжного досвіду з удосконалення діяльності органів влади та можливостей його використання в Україні. Так, завідувач кафедри стратегічного управління економічним розвитком Донецького національного технічного університету, голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів, д.е.н., професор, академік Академії економічних наук України Кендюхов О.В. виступив із доповіддю за темою «Украинская экономика: от стагнации к ускоренному росту».

Голова представництва торгово-промислової палати Грузії в Україні, к.е.н., академічний доктор Сигуа Г.В. повідомив про євроінтеграційну політику постреволюційної Грузії з економічної точки зору.

Завідувач кафедри фінансів ВНЗ Укоопспілки «Полтавського університету економіки і торгівлі», голова Полтавської обласної організації Всеукраїнської спілки вчених-економістів, д.е.н., професор Чернявська О.В. висловила свої думки щодо національної позиції в глобальному фінансово-економічному середовищі. Про проблеми фінансового забезпечення інноваційної економіки України доповів проректор з науково-організаційної роботи Миколаївського політехнічного інституту, член Вищої ради Всеукраїнської спілки вчених-економістів, к.е.н., професор Гончаров І.М.

З'ясовували причини та наслідки світової фінансової кризи директор аналітичного центру «АЛАН», к.е.н., доцент Київського економічного інституту менеджменту Запорожець В.А. та директор Міжгалузевого інституту підвищення кваліфікації ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», д.е.н., професор Брітченко І.Г.

Власне бачення проблем і перспектив формування та підвищення фінансової безпеки презентовано науковцями зі Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Росії, Білорусі, Молдови, Таджикистану, Грузії, Азербайджану та України.

Результатами проведеної конференції стали рекомендації державним органам управління (НБУ, Міністерство фінансів, ДПСУ, СБУ, Генпрокуратура, МВС) стосовно посилення фінансової безпеки шляхом: регулювання валютно-фінансової системи; регулювання банківської системи; регулювання податково-бюджетної системи; вдосконалення регіональної політики ресурсозбереження і охорони навколишнього середовища; розвитку малого і середнього бізнесу.

          

20 вересня зав. кафедри фінансів, д.е.н., професор Чернявська О.В. взяла участь у засіданні круглого столу на тему: «Чи чекає на Україну друга хвиля економічної кризи?». Організаторами виступили Всеукраїнська спілка вчених-економістів спільно з Українським національним інформаційним агентством Укрінформ за підтримки Благодійного фонду «Нова генерація».

Було обговорено питання:

  1. Кризові тенденції у світовій економіці: загрози та можливості для України.
  2. Філософія суспільства споживання як головний чинник світової економічної кризи.
  3. Ключові напрями забезпечення сталого економічного розвитку України в умовах світового економічного спаду.

У засіданні круглого столу взяли участь: Олександр Кендюхов - Голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри стратегічного управління економічним розвитком Донецького національного технічного університету; Валерій Геєць – академік НАН України, доктор економічних наук, професор, віце-президент НАН України, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України;  Володимир Лановий - доктор економічних наук, професор, президент Центру ринкових реформ;  Юрій Щедрин – директор соціальних програм Благодійного фонду «Нова генерація»; Дмитро Борисов – кандидат економічних наук, перший заступник директора Міжрегіонального центру інвестицій та розвитку;    Георгій Сігуа – Голова представництва торгово-промислової палати Грузії в Україні, радник Українського кредитно-банківського союзу, доктор економічних наук, професор; Олена Чернявська - доктор економічних наук, професор, Голова Полтавської обласної організації ВСВЕ, завідувач кафедри фінансів Полтавського університету економіки і торгівлі; Ігор Федоренко - Президент МГО  "Міжнародна асоціація бізнесу та економіки"; Валерій Сергієнко – доктор економічних наук, професор, науковий консультант Інституту законодавства Верховної Ради України; Андрій Забловський – керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України; Світлана Ковальчук – професор Хмельницького національного університету, Віктор Хмілевський - Президент Спілки орендарів і підприємців України.

Спікери круглого столу Валерій Геєць та Олександр Кендюхов в своїх постановчих доповідях наголосили на високій ймовірності подовження світової економічної рецесії та необхідності запровадження стратегічних кроків з боку України щодо зниження її негативних наслідків для національної економіки, також вони акцентували увагу на необхідності якнайшвидшої модернізації національного виробництва.

Голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів Олександр Кендюхов у своєму виступі підкреслив, що причини світової економічної кризи, що почалася в 2008р., не ліквідовано. Експансія маркетингової філософії надспоживання, яка породила фінансово незабезпечену «кредитоманію», продовжує розповсюджуватися світом і сьогодні. В США та країнах Європейського союзу продовжують зростати диспропорції між загальнонаціональними доходами і видатками, рівнем споживання і реальними фінансовими можливостями, експортом і імпортом.

Висока ймовірність другої хвилі світової економічної кризи припадає на кінець 2012 – початок 2013 років.
Тактичні антикризові заходи по зниженню негативних наслідків першої хвилі (переважно шляхом заливання грошей в економіку) використовувати для запобігання другої хвилі не можливо.

Головна проблема національної економіки України – низькорентабельна, морально і фізично застаріла, понаденергоємна індустріально-аграрна структура національного виробництва. Стратегія забезпечення сталого економічного розвитку України в умовах світового економічного спаду, на думку Всеукраїнської спілки вчених-економістів, повинна міститись в якнайшвидшій зміні існуючої структури виробництва на користь високорентабельних, високотехнологічних експортоорієнтованих виробництв продукції кінцевого споживання.

          

27 вересня 2011 року студенти 4-го та 5-го курсу спеціальності  «Фінанси і кредит» взяли участь у першому турі VΙΙΙ Всеукраїнської студентської олімпіади, що проводить ПАТ «Укрсоцбанк» спільно з UniCredit Bank. Основним завданням студентів у відбірковому  турі, який проводився в Полтавському університеті економіки і торгівлі, було  дистанційне вирішення кейсу в режимі «on-line» за темами «банківська справа», «банківське право», «менеджмент», «економічна теорія».

Переможців першого туру буде нагороджено сертифікатами, електронними книгами, пластиковими картками. Крім того, фіналісти першого туру будуть зараховані до зовнішнього кадрового резерву банку з правом проходження виробничої практики в банках UniCredit в Україні. П'ятнадцять студентів, які набрали максимальну кількість балів стануть учасниками другого туру, який буде проводитися в Києві та де їх буде чекати захоплююча екскурсія. 

Тож побажаємо нашим  студентам здобути перемогу  у Олімпіаді та поповнити лави банківського бізнесу України!!!

          

20 вересня 2011 року в конференц-залі Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України м. Києв відбувся фінальний 3-ій етап Всеукраїнського конкурсу студентських проектів економічних реформ, в якому взяли участь: студентка групи Ф-45 Тимошенко Н.О. та асистент кафедри фінансів ПУЕТ Горбунова О.А. Так, Тимошенко Н.О. з проектом «Реформування житлово-комунального сектору» (науковий керівник- к.е.н., доцент Буцька О.Ю.) та Горбунова О.А.  з проектом «Реформування пенсійної реформи» (науковий керівник -д.е.н., проф.. Чернявська О.В.) стали переможцями у  відбірковому етапі, суть якого передбачала розгляд фаховими експертами конкурсних робіт студентів за принципом незалежного оцінювання. Змагання учасників фінальної частини проходили у формі публічної доповіді протягом 7-8 хвилин та відповідей на питання членів конкурсної комісії: д.е.н., професор Геєць В.М. (директор Інституту економіки та прогнозування НАН України); д.е.н., професор Кендюхов О.В. (голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів); д.е.н., професор Чернявська О.В. (завідувач кафедри фінансів ПУЕТ).

Тимошенко Н.О.  та Горбунова О.А. були нагороджені грамотами та заохочувальними призами—книгами, а також отримали можливості розширення економічного світогляду та професійного розвитку.

          

Шановні науковці, практичні працівники, викладачі, аспіранти, здобувачі та магістри!

Запрошуємо взяти участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції „Фінансова безпека та економічне зростання: домогосподарство, підприємство, регіон, держава”.

6-7 жовтня 2011 року у Вищому навчальному закладі Укоопспілки „Полтавський університет економіки і торгівлі” відбудеться Міжнародна науково-практична конференція “Фінансова безпека та економічне зростання: домогосподарство, підприємство, регіон, держава”.

На конференції будуть працювати секції:

Інформаційний лист

 

          


Кафедра фінансів Полтавського університету економіки і торгівлі вітає усіх з початком нового навчального року!  Славна традиція святкувати день знань об’єднала багато поколінь: без перебільшення, його відзначають всі: від вихованців дитячих садків до людей, які давно вже закінчили школу або вуз. Це наше спільне свято, тому що в основі будь-якої справи чи професії лежать знання. Вони дають людині впевненість і свободу у виборі життєвого шляху, можливість домогтися успіху і реалізувати свої здібності. Саме тому головним пріоритетом нашої діяльності є забезпечення якісних освітніх послуг.

Особливі вітання надсилаємо першокурсникам з нагоди посвяти в студенти найкращого вищого навчального закладу України. Бажаємо, щоб усі роки навчання ви впевнено крокували обраним фаховим шляхом! Нехай кожна сторінка вашої залікової книжки пишається відмінними оцінками! Успіхів у навчанні, активного студентського життя, нових звершень і досягнень на благо нашого університету та України!

          

30.08.2011 року викладачі кафедри фінансів ВНЗ „Полтавський університет економіки і торгівлі” ст. викладач Ярова Г.М., асистент Ігнатенко В.Ю., аспірант Тимошенко О.В. взяли участь у засіданні круглого столу на тему „Формування доходної частини місцевих бюджетів Полтавської області за 2010-2011 рік”, що відбувся у Полтавській обласній державній адміністрації за ініціативою бюро економічних і соціальних досліджень.

У ході роботи круглого столу представниками виконавчих органів м. Полтава, науковцями та підприємцями було розглянуто основні питання бюджетної політики на 2012 рік, зокрема:

Пропозиції та рекомендації, напрацьовані у ході роботи Круглого столу будуть використані для рекомендацій з удосконалення бюджетної політики.

          

30.08.2011 року викладачі кафедри фінансів ВНЗ „Полтавський університет економіки і торгівлі”: завідувач кафедри, д.е.н., професор Чернявська Е.В., заступник зав. кафедри, ст. викладач Гнипа-Черневецька Л.В., асистент, к.е.н. Сененко І.А. взяли участь у внутрішньоуніверситетській координаційній  нараді-семінарі „Реалізація програми створення навчально-тренінгового комплексу „Віртуальне підприємство” університету”. В ході наради було розглянуто основні передумови створення віртуальних підприємств у виших навчальних закладах економічного профілю, їх типовий функціонал; проаналізовано досвід реалізації віртуальних підприємств у профільних ВНЗ України та СНД.

Учасниками  круглого столу розглядалася можливість співпраці підрозділів університету щодо впровадження елементів НТК „Віртуальне підприємство” університету. За підсумками роботи визначено, що формат віртуального підприємства сприятиме не лише засвоєнню студентами теоретичних аспектів фінансових дисциплін, але й дозволить практично оцінити можливості їх застосування на практиці.

          

26 квітня 2011 р. на базі кафедри фінансів ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» відбувся науково-методичний семінар на тему: «Використання економіко-математичних методів у дисертаційних дослідженнях» для здобувачів наукових ступенів кандидата і доктора наук.

Основні напрями роботи семінару:

У роботі науково-методичного семінару взяли участь завідувач кафедри фінансів, професор, д.е.н. Чернявська О.В., докторанти кафедри (Єгоричева С.Б., Педченко Н.С., Карцева В.В.), аспіранти (Дьорова Л.М., Тимошенко О.В., Фесенко Н.В.), здобувачі (Нартова І.В., Ярова Г.М., Семенова О.М., Гнипа-Черневецька Л.В., Ігнатенко В.Ю., Сапога Т.), а також викладачі кафедри фінансів та магістри спеціальності «Фінанси».

Для обговорення проблемних питань на семінар запрошено фахівця з питань економіко-математичного моделювання – провідного викладача кафедри економічної кібернетики ПУЕТ доцента, к.е.н. Негребецьку Л.В., яка виступила з доповіддю щодо розробки та застосування ідей і методів математики й кібернетики до економічних систем.

На семінарі було заслухано і розглянуто низку доповідей щодо можливостей використання методів економіко-математичного моделювання для вирішення конкретних науково-практичних завдань у сфері дослідження фінансової безпеки держави, фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування, розвитку малого бізнесу, фінансової стійкості страхових компаній, інноваційно-інвестиційного потенціалу суб’єктів господарювання тощо. Основну увагу приділено вивченню досвіду застосування спеціалізованих програмних продуктів для обробки економічної і фінансової інформації.

Обговорення доповідей  було спрямовано на реалізацію мети семінару − узагальнити сучасні здобутки економічної кібернетики у сфері наукових досліджень з фінансової та економічної проблематики, розглянути можливості використання економіко-математичних методів у конкретних наукових дослідженнях, сприяти мотивації науковців до професійного вдосконалення, створити позитивний психологічний клімат у творчому колективі шляхом актуалізації установки фахівця на цінність самореалізації у своїй професії.

          

Про нас пишуть

Cтаття "Конкурс юних фінансистів"


          

Колектив кафедри фінансів щиро вітає студентку групи Ф-41 Будкову Тетяну Олександрівну, наукова робота, якої була відзначена кращою в номінації „За творчий підхід у дослідженні особливостей розвитку світової економіки в умовах глобалізації” Міжнародного конкурсу наукових робіт молодих вчених і студентів на честь 110 річниці від дня народження Нобелівського лауреата із економіки Саймона Кузнеця.

Бажаємо творчих успіхів, натхнення у науковій роботі.

          

Кафедрою фінансів в рамках профорієнтаційної роботи 27 квітня 2011 року з 10.00  до 17.00 було підведено підсумки І туру конкурсу знавців фінансів і проведено ІІ тур.

Переможцями І туру стали:

Переможцям І туру була запропонована наступна програма перебування в ПУЕТ, що включала:

Переможці ІІ туру були відзначені дипломами та нагороджені цінними подарунками.


Благовісна Вікторія Вікторівна нагороджена дипломом І ступеню


Козакевич Ірина Олександрівна нагороджена дипломом ІІ ступеню


Широкопояс Руслан Юрійович та Свинаренко Ірина Олегівна нагороджені дипломом ІІІ ступеню


Бажаємо успіхів нашим майбутнім студентам!!!

          

Колектив кафедри фінансів щиро вітає доцента кафедри Скляра Георгія Павловича з успішним захистом докторської дисертації та бажає наукових успіхів у майбутньому!

          

13 квітня 2011 року в аудиторії 114 на першій і другій парі відбулася ділова гра „ВІРТУАЛЬНИЙ БІЗНЕС”. Учасники гри – студенти груп Ф-41, Ф-42, Ф-43, Ф44, Ф-45і та Ф-46і; викладачі доц., к.е.н. Фисун Ірина Владиславівна, асистент Семенова Ольга Михайлівна та асистент Яремченко Лариса миколаївна.

Мета гри: навчити студентів застосовувати набуті знання при моделюванні (в умовах „максимально наближених до реальних”) діяльності підприємця по визначенню фінансової стратегії власної прибуткової справи та підвищити професійний рівень майбутніх фінансистів.

Перед початком гри було проведено вступний інструктаж доц., к.е.н. Фисун І.В.

Шість виробничих підприємств  працювали в умовах конкуренції.

Підприємства провели виробничі наради.

Виробнича нарада підприємства № 3

Виробнича нарада підприємства № 4

Заступники директорів із виробництва придбали у менеджерів посередницької фірми обладнання та сировину...

... і почали виробничий процес.

   
Фінансові директори підприємств проводять термінову нараду.

Наглядовий комітет слідкує за ходом гри.

Відділ контролю якості приймає готову продукцію.

Непокладаючи рук працюють фінансові директори підприємств та фінансисти, підводячи підсумки виробничого процесу.

Фінансисти посередницької фірми результати гри висвютлювали на дошці

За підсумками гри визначено команду переможця – підприємство №2.

Дякуємо всім за участь у грі !!!

          

Стань на день студентом ПУЕТ

Кафедра фінансів ПУЕТ виступила ініціатором проекту «Стань на день студентом ПУЕТ», для участі в якому були запрошені студенти-фінансисти Полтавського кооперативного технікуму. Кількість бажаючих взяти участь у проекті сягала 70 осіб.

За задумом організаторів учасники акції отримали можливість на один день стати частиною великої сорокатисячної родини випускників і студентів Полтавського університету економіки і торгівлі і поринути у вирій бурхливого студентського життя. Щоб відчути себе справжнім студентом університету, учасники проекту пройшли церемонію посвяти в студенти і отримали символічні студентські квитки.

День, проведений у стінах університету, був насичений подіями. Чимало вражень викликали у новачків просторі, устатковані сучасним цифровим обладнанням зали медіатеки та електронні читальні зали, в яких одночасно можуть обслуговуватись до сотні читачів.

Студенти технікуму з власного досвіду знають, що базовою формою спілкування викладача зі студентом є лекція, проте для останнього з різних причин вона не завжди є бажаним навчальним заняттям. Приємним сюрпризом для учасників акції виявилося те, що в ПУЕТ традиційні лекції відійшли в минуле. Викладачі університету креативно підходять до змістовного наповнення та візуального супроводу лекційного матеріалу. Саме таку лекцію „в стилі ПУЕТ” на тему «Грошові потоки підприємства» було запропоновано учасникам проекту. Захоплюючі факти і цікаві закономірності фінансової діяльності підприємств, подані в яскравих слайдах харизматичним лідером - досвідченим викладачем кафедри фінансів І.В. Нартовою, викликали справжню хвилю позитивних емоцій у слухачів.

Студенти ПУЕТ пильно стежать за модними тенденціями сучасності і в останні роки все частіше обирають здоровий спосіб життя. Дотримуватись такої філософії було запропоновано і нашим гостям.

Сподіваємося, що імпровізоване заняття фітнесом у спеціально обладнаній тренажерній залі спортивного комплексу „Олімп” з викладачем кафедри фізичного виховання Н. А. Новицькою змінить на краще звички нашої молоді.

Загальновідомо, що ті, у кого немає історії, не мають майбутнього. І тому всі, без виключення, студенти ПУЕТ відвідують музей історії університету. Напередодні 50-річного ювілею університету подорож святами і буднями нашої Alma mater разом з її вельмишановним літописцем М.В. Аліманом була особливою і знаковою для учасників проекту.

„Новоспечені” студенти відвідали студентське містечко, а мешканці гуртожитку №1 запросили гостей до своїх кімнат і показали побутові умови проживання.

Приємним сюрпризом для студентів стало відвідування навчально-виробничого комбінату ПУЕТ, де їх запросили на чай і почастували смачним і святково прикрашеним караваєм.

Враження від перевтілення у справжніх студентів ПУЕТ і подорожі по університету учасники проекту обговорювали з викладачами кафедри фінансів під час „Зустрічі у колі друзів”. Свої відгуки та пропозиції з приводу проведеного заходу студенти технікуму залишили в книзі „Що б я змінив на краще”.

Організатори проекту висловили щирі сподівання, що вихованці технікуму, які побажали стати студентами ПУЕТ на один день, обов’язково повернуться, щоб пов’язати з університетом своє життя.

          

7 квітня 2011 року у ВНЗ Укоопспілки „Полтавському університеті економіки і торгівлі” відбулася XXXIV наукова студентська конференція за підсумками науково-дослідної роботи студентів за 2010 рік. На кафедрі фінансів працювала секція  

“ Проблеми та перспективи фінансування стратегічного розвитку: підприємства, регіон, держава”

Керівник: доц., к.е.н. Скибенко С.Т.

До участі в конференції було заявлено – 47 студентів, фактично виступили – 23 студенти.

          

31 березня 2011 року у ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» в рамках відкриття Полтавської обласної організації Всеукраїнської спілки вчених-економістів відбулося засідання круглого столу на тему: «ПРОБЛЕМИ ТА ПРІОРИТЕТИ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ: МІСТО, РЕГІОН, ДЕРЖАВА», організаторами якого виступили:

Під час роботи круглого столу представниками освіти, науки, бізнесу, державного управління і місцевого самоврядування обговорювались наступні питання:

Роботу круглого столу відкрив ректор ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», д.і.н., професор Олексій Олексійович Нестуля.

У роботі круглого столу взяли участь представники державних органів влади, професійних учасників фондового ринку, банків, науковці та студенти:

Учасники круглого столу обговорювали проблемні питання інвестиційного та інноваційного розвитку Полтавського регіону, висловлювали цікаві та слушні пропозиції щодо оптимізації інвестиційного середовища з метою підвищення інвестиційної активності на регіональному рівні.

Після засідання гості ПУЕТ відвідали музей університету, а також проглянули експозицію спортивних здобутків навчального закладу.

Студенти прослухали відкриту лекцію Голови Всеукраїнської спілки вчених-економістів, доктора економічних наук, професора, академіка Академії економічних наук України Кендюхова Олександра Володимировича на тему: «Проблеми та перспективи національного економічного розвитку в контексті трансформації глобальної фінансово-економічної архітектури».

          

24-25 березня 2011 р. у  Чернівецькому кооперативному економіко-правовому коледжі відбулася восьма науково-практична конференція студентів вищих навчальних закладів Укоопспілки «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства». Полтавський університет економіки і торгівлі представляли студенти-магістри спеціальності «Фінанси»:  Лугівська Леся і Тесля Світлана.

Лугівська Леся виступила з доповіддю «Сучасні інновації в податковому плануванні підприємства» (науковий керівник - к.е.н., доц. Комаріст О.І. ). Тесля Світлана презентувала доповідь на тему «Інформаційне забезпечення процесу управління власним капіталом на рівні районної ланки споживчої кооперації» (науковий керівник - к.е.н., проф. Фастовець А.А.)

Заступник Голови Правління Центральної спілки споживчих товариств України, - В.П.Левицький, підводячи підсумки студентської конференції, відзначив актуальність та наукову новизну доповідей наших студентів-магістрів, відзначив їх активну участь у обговоренні дискусійних питань та побажав подальших успіхів у науковій діяльності.


На фото (зліва направо) Лугівська Л. (гр. Ф-51м), Бондаренко Я. (гр. ТХ-51м), заступник начальника управління кадрової політики, кооперативної освіти і науки, директор НМЦ «Укоопосвіта»,- Войнаш Л.Г. та Тесля С. (гр. Ф-51м).

Учасники конференції нагороджені дипломами та отримали збірники матеріалів конференції з опублікованими тезами власних доповідей.

 

          

З метою дати змогу тисячам освічених, талановитих, ініціативних молодих людей, реалізувати себе в Україні, розкрити їх інтелектуальний потенціал Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» вже п’ятий рік поспіль проводить Всеукраїнський молодіжний конкурс «Новітній інтелект України». У регіональному етапі конкурсу, який цього року проводився на базі Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського, взяли участь 74 учасники. З них 22 особи успішно пройшли регіональний тур конкурсу і були допущені до прилюдного захисту конкурсних робіт.

Студенти ПУЕТ традиційно є активними учасниками молодіжних наукових заходів, які проводять на національному та регіональному рівні. Цього року ПУЕТ гідно представили студенти магістратури спеціальності «Фінанси» - Горбунова Олена та Юрко Микола. На конкурс ними подано наукові роботи:

«Які 10 основних пріоритетів економічної та соціальної політики Ви можете запропонувати українській владі?» (автор – Горбунова Олена, науковий керівник – д.е.н., професор О.В. Чернявська);

«Які ринкові інструменти дозволять здійснити детінізацію вітчизняної економіки?» (автор – Юрко Микола, науковий керівник – д.е.н., професор О.В. Чернявська).

Завідувач кафедри фінансів проф., д.е.н. О.В. Чернявська та викладач кафедри ас. Третяк Т.В. супроводжували і підтримували наших конкурсантів.

За результатами конкурсних змагань наші учасники здобули друге місце у номінації «Прикладне дослідження з економічної тематики» і були нагороджені дипломами.

Для участі у наступному етапі V Всеукраїнського молодіжного конкурсу «Новітній інтелект України», який проводитиметься на національному рівні, журі рекомендувало наукове дослідження Юрка Миколи.

Вітаємо переможців і бажаємо подальших успіхів!

          

11 лютого 20011 року у залі засідань Вищого навчального закладу Укоопспілки „Полтавського університету економіки і торгівлі” відбувся семінар з викладачами обліково-фінансових дисциплін та головними бухгалтерами кооперативних ВНЗ  І рівня акредитації з вивчення Податкового кодексу України.

З доповіддю від кафедри фінансів виступила доц., к.е.н. Педченко Н.С. на тему „Адміністративні податки та податок на доходи фізичних осіб”.

          

УВАГА ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ, АСПІРАНТІВ ТА СТУДЕНТІВ!!!!

11 березня 2011 року у Хмельницькому кооперативному торговельно-економічному інституті відбудеться ІІ Всеукраїнська науково-теоретична конференція молодих учених, аспірантів, студентів „Творчий пошук молоді – курс на ефективність”.

Мета конференції

Напрями роботи конференції

До участі у конференції запрошуються студенти вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації.

Бажаючим взяти участь у роботі конференції необхідно до 18 лютого 2011 року надіслати на адресу Оргкомітету:

Конференції буде передувати конкурс студентських наукових робіт за зазначеними напрямами. Студенти, які бажають взяти участь у конкурсі студентських робіт до 18 лютого 20011 року мають подати повну версію наукової роботи, відгук керівника роботи та рецензію.

Усі учасники наукового заходу отримують сертифікат, що посвідчує їхню участь у роботі конференції.

Адреса оргкомітету
29013, м. Хмельницький,
вул. Кам”янецька, 3,
тел. (0382) 61-61-22, факс. 79-55-68
E-mail: nauka@xktei.km.ua.

За довідками звертатись
Приймальна ректора: тел. (0382) 79-55-68
Відділ наукової роботи: тел. (0382) 61-62-22
Координатор заходу: керівник відділу наукової роботи ХКТЕІ – Дика Любов Леонтіївна

          

ДО УВАГИ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ!!!

30-31 березня 2011 року у Київському економічному інституті менеджменту відбудеться ІV Міжнародна науково-практична конференція „Фінансова система держави: проблеми і перспективи розвитку”.

Робота конференції буде здійснюватись за такими напрямками:

  1. Теоретико-практичні аспекти розвитку фінансової системи України.
  2. Актуальні проблеми фінансового менеджменту.
  3. Загальноекономічні проблеми.

Участь у конференції тільки дистанційна, наукові праці учасників будуть розміщені на сайті інституту та опубліковані у збірнику наукових праць до початку конференції.

Тези доповіді мають бути надіслані до 10 березня 2011 року електронною поштою e-mail: eco_conf11@mail.ru. У випадку неотримання підтвердження протягом доби матеріали необхідно надіслати повторно.

Організаційний комітет

Голова – завідувач кафедри фінансів та кредиту, професор, к.е.н. О.Д. Данілов.
Секретар – асистент кафедри фінансів і кредиту І.В. Волкова.

Додаткову інформацію можна одержати за адресою: м. Київ, вул.. Смоленська, 31-33, Київський економічний інститут менеджменту, к. 605, кафедра фінансів та кредиту.

Контактний телефон: 8 (067) 961-04-08, Тетяна Василівна (з 15:00 до 16:00), e-mail: eco_conf11@mail.ru.

          

21 грудня 2010 року у 9.30 у Центральній спілці споживчих товариств України м. Київ відбувся семінар-нарада голів правлінь, ревізійних комісій, заступників голів правлінь з фінансів (економіки) та фахівців фінансово-економічних, бухгалтерських, юридичних і контрольно-ревізійних служб Кримспоживспілки, облспоживспілок, інших членів Укоопспілки з питань роз’яснення Податкового кодексу прийнятого 2 грудня 2010 року. Від кафедри фінансів взяла участь доцент, к.е.н. Педченко Наталія Сергіївна, яка виступила з доповіддю „Податок на доходи фізичних осіб”.

          

16 грудня 2010 рок у в актовій залі Полтавського університету економіки і торгівлі відбувся практичний семінар Державної податкової адміністрації у Полтавській області на тему "Податковий кодекс України: новації в системі оподаткування".

Теми для обговорення:

  1. Сплата податку на прибуток у контексті Податкового кодексу.
  2. Податок на додану вартість у нових умовах його адміністрування.
  3. Оподаткування фізичних осіб.
  4. Податковий контроль.
  5. Проведення фактичних перевірок.
  6. Особливості інформаційно-аналітичного забезпечення процесів оподаткування.
  7. Основні нормативні вимоги щодо погашення прострочених зобов’язань.
  8. Податкові консультації.

Доповідачами від Державної податкової адміністрації у Полтавській області були:

На семінарі були присутні викладачі кафедри фінансів: д.е.н., проф. Чернявська О.В.; к.е.н., доц. Скибенко С.Т.; к.е.н., доц. Педченко Н.С.; старший викладач Нартова І.В. та асистент Гнипа-Черневецька Л.В.

          

16 грудня відбувся теоретичний семінар на тему  «Фінансові ресурси місцевих органів влади та розвиток фондового ринку Полтавської області».

Яріш О.В. доцент кафедри фінансів виступила з доповіддю про результати дослідження теоретичних аспектів формування фондового ринку Полтавської області.

Виступила асистент кафедри фінансів Третяк Т.В.  з доповіддю про сучасний стан фондового ринку Полтавського регіону.

Асистент кафедри фінансів Гнипа-Черневецька розповіла про перспективи розвитку фондового ринку на регіональному рівні.

Відбулася дискусія, в якій взяли активну участь доценти С.Т. Скибенко, Карцева В.В., Губачов В.П., Яріш О.В., Фастовець А.А. та старший викладач Нартова І.В.

          

Кафедрою фінансів розпочато цикл науково-практичних семінарів і круглих столів, запланованих на 2010-2011 н.р., що включає заходи із проблем розвитку фондового ринку, ринку фінансових послуг, забезпечення фінансової стабільності і конкурентоспроможності суб’єктів господарювання та регіону, реформування пенсійної системи, податкового законодавства, розвитку ринку цінних паперів.

15 грудня 2010 року в залі засідань вченої ради Полтавського університету економіки і торгівлі кафедрою фінансів було проведено науково-практичний семінар на тему „Сучасні тенденції розвитку страхового ринку України” за участю науковців, практиків страхового бізнесу та студентів Полтавського університету економіки і торгівлі.

Семінар „Сучасні тенденції розвитку страхового ринку України” є цікавим як для працівників страхових компаній, що є потенційними роботодавцями, котрі зможуть оцінити рівень підготовки студентів факультету фінансів і обліку, так і для науковців і студентів, котрі, в процесі обговорення визначених проблем, отримали інформацію, необхідну для проведення наукових досліджень в галузі фінансів, практичні знання та можливість співпрацювати із майбутніми роботодавцями, вже будучи студентами, в межах курсового проектування, виробничої практики, в ході підготовки дипломних і магістерських робіт.

Науково-практичний семінар вела доцент кафедри фінансів, к.е.н. Фисун Ірина Владиславівна, яка представила учасників семінару.

Учасниками науково-практичного семінару були представники різних страхових компаній:

Також у семінарі брали участь представники місцевих органів влади:

На семінарі панувала атмосфера дискусії з приводу актуальних та проблемних питань розвитку страхового бізнесу.

Викладачі кафедри фінансів уважно слухали доповіді студентів...

... та брали активну участь у обговоренні наукового підходу щодо вирішення проблемних питань функціонування страхового бізнесу.

Студентка групи ОА-42 Кривоніс Марта виступила з доповіддю на тему „Роль страхових посередників на страховому ринку”

Студент групи Ф- 34 Фролов Олександр представив до уваги присутніх довідь на тему „Особливості оподаткування страхової діяльності”

Студент групи ОА- 41 Черній Євген виступив з доповіддю на тему „Удосконалення форм організації страхової діяльності при страхування аграрних ризиків”.

Студентка Ф-52 Воротеляк Катерина виступила з доповіддю „Страхування підприємницьких ризиків”.

Студенти-учасники семінару отримали подарунки від кафедри фінансів та книги від Полтавської міської ради.

          

Вітаємо!

Колектив кафедри фінансів щиро вітає завідувачку кафедри професора, к.е.н. Чернявську Олену Валеріївну з присудженням звання лауреата щорічної премії Президента України для молодих вчених за видатні досягнення в галузі науки.

І бажає успіхів та творчої наснаги у подальшій науковій діяльності!

          

9 грудня в Полтавському кооперативному технікумі в рамках тижня фінансиста відбувся інтелектуально-розважальний конкурс „Кращий за професією”, в якому взяла участь професор кафедри фінансів ПУЕТ Фастовець А.А. Три команди, що представляли студентів третього курсу спеціальності „Фінанси”, демонстрували знання, професіоналізм, ерудицію, дотепність і творчу майстерність в п’яти програмних конкурсах.

Журі були визначені переможці в командній і індивідуальній першості. Переможцям конкурсу в індивідуальній першості, якими стали студентки Свинаренко Інна (група Ф-33) і Таратута Діана (група Ф-31), були вручені подарунки - навчальні посібники викладачів кафедри фінансів ПУЕТ, що мають гриф Міністерства освіти і науки України. Професор Фастовець А.А. привітала студентів зі святом, запросила їх продовжити навчання за фахом в ПУЕТ та відвідати університет у День відкритих дверей.

          

Фінансисти: ти і я – разом ми одна сім’я

8 грудня в актовий залі Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» відбулося свято професорсько-викладацького складу кафедри фінансів та студентів спеціальності «Фінанси» - «Фінансисти: ти і я – разом ми одна сім’я». Вже стало традицією, що саме в цей день, студенти п’ятого курсу приймають першокурсників у дружню родину фінансистів.

Серед почесних гостей свята були присутніми - заступник голови Державної податкової адміністрації у Полтавській області Андрухів Василь Михайлович, начальник відділу персоналу ДПА - Литвиненко Володимир Андрійович та ректор університету – професор, д.і.н. Нестуля Олексій Олексійович.

На початку свята відбулася важлива подія, як для студентів напряму підготовки «Фінанси і кредит», так і для університету в цілому, а саме: в рамках продовження співпраці з Державною податковою адміністрацією у Полтавській області згідно договору про співпрацю від 8 квітня 2010 року, було підписано Положення про конкурсний відбір студентів нашого університету для проходження виробничої практики в органах державної податкової служби Полтавської області. (Прес-реліз процедури підписання положення з Державною податковою адміністрацією у Полтавській області )

Ще одна важлива подія відбулася в цей день - ректор університету урочисто привітав завідувачку кафедри фінансів д.е.н. Чернявську Олену Валеріївну з присудженням їй звання лауреата щорічної премії Президента України для молодих вчених за видатні досягнення в галузі науки.

Подовженням святкових подій цього дня стало нагородження талановитих студентів-фінансистів за здобуті наукові досягнення.

Випускниця спеціальності „Фінанси” освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр” Краус Катерина Миколаївна посіла призове місце на Всеукраїнському конкурсі дипломних та магістерських робіт, який відбувся в листопаді 2010 року. Це стало можливим за умови плідної співпраці здібної, талановитої студентки та високопрофесійного наукового керівника доцента кафедри фінансів, к.е.н. Карцевої Вікторії Володимирівни.

Студентка спеціальності „Фінанси” освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр” Жук Юлія Олександрівна посіла призове місце на щорічному конкурсі студентських наукових робіт, який проводився Полтавською обласною радою „Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”.

Продовженням свята стало інтелектуально-розважальне шоу «Фінанси навколо нас», в якому прийняли участь команди першого та п’ятого курсів. В рамках заходу були проведені творчі та інтелектуальні конкурси, результати яких оцінювало компетентне журі у складі: голова журі – проректор з науково-педагогічної роботи Бойко А.О.; члени журі - декан факультету фінансів і обліку Коросташов О.М., зав. кафедри фінансів Чернявська О.В., професор кафедри фінансів Фастовець А.А., доцент кафедри фінансів Губачов В.П.

Під час своїх виступів студенти-фінансисти вкотре продемонстрували різнобічність своїх талантів – ерудицію, акторську майстерність, гумор.


Команда І курсу «Фінанси плюс» (група Ф-11)


Команда І курсу «Велика п’ятірка» (група Ф-12)


Команда 5 курсу «Прайс-лист»

Виступи команд відбувалися при активній підтримці залу.

Фінансисти-старшокурсники та колектив кафедри фінансів в теплій, дружній атмосфері прийняли студентів першого курсу до ВЕЛИКОЇ СІМ'І ФІНАНСИСТІВ.

          

Вітаємо студентку спеціальності „Фінанси” освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр”  Жук Юлію Олександрівну, наукова робота якої на тему „Працевлаштування студентської молоді та випускників вищих навчальних закладів” посіла призове місце на  щорічному конкурсі студентських наукових робіт, який проводився Полтавською обласною радою „Від студентського самоврядування – до самоврядування громад” !

          

Вітаємо випускницю спеціальності „Фінанси” освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр” Краус Катерину Миколаївну магістерська робота „Стратегія фінансової стабілізації підприємства” (науковий керівник – доцент, к.е.н. Карцева В.В.) якої отримала визнання на національному рівні та здобула призове місце на Всеукраїнському конкурсі дипломних та магістерських робіт!

          

УВАГА!!!!

15 грудня 2010 року о 10.00 годині в залі засідань вченої ради (302 ауд.) відбудеться науково-практичний семінар на тему: «Сучасні тенденції розвитку страхового ринку України» за участю науковців, студентів та практиків страхового бізнесу.

Теми для обговорення

  1. Фактори розвитку ринку ризикового страхування в Україні
  2. Вплив іноземного капіталу на функціонування страхового ринку України
  3. Розвиток вітчизняного інституту страхового посередництва
  4. Зарубіжний досвід медичного страхування та доцільність його застосування в Україні
  5. Страхування підприємницьких ризиків
  6. Особливості оподаткування страхової діяльності
  7. Удосконалення форм організації страхової діяльності при страхуванні аграрних ризиків
  8. Перспективи розвитку перестрахування в Україні
  9. Проблеми та перспективи розвитку страхування життя в Україні
  10.  Міжнародна система автострахування «Зелена картка»

Запрошені

  1. Веклич Валерій Володимирович, начальник Центру Регіонального Департаменту ПАТ «Страхова компанія «АХА Україна»;
  2. Науменко Віталій Олександрович, директор ЦОК в м. Полтаві ПрАТ «СК «PZUУкраїна»;
  3. Мацківська Віра Іванівна, директор ТОВ «Бест Лайф» (страховий брокер;)
  4. Щербакова Ірина Олексіївна, начальник департаменту страхування майна та вантажів ПрАТ «СК «Залізничні шляхи»;
  5. Повар Олена Василівна, начальник Полтавського управління ПАТ «СК «Українська пожежна страхова компанія»;
  6. Ткаченко Олександр Сергійович, інспектор зі страхування ПАТ «СК «Українська пожежна страхова компанія»;
  7. Щербаков Матвій Миколайович, в.о. директора Полтавської філії ПАТ «СК «Країна».

Порядок денний

          

У рамках програми інноваційного розвитку освіти Європейського Союзу (ЄС) TEMPUS ETF-JP-00408-2008 та проекту „Модернізація та розвиток професіоналізованих дисциплін” доц., к.е.н. Яріш Олена Валентинівна в період з 21 по 27 листопада 2010 року пройшла професійне стажування та опанувала новітні освітні технології в I’Institut Universitate Professionale „Management et Gestion des Enterprises” de Universite d’Auvergne Clemont I (м. Клермон-Ферран, Франція).
Під час стажування було освоєно інформаційно-комунікаційні технології (платформ дистанційного навчання та соціальних мереж) та їх викладання, сучасні технології викладання фінансового менеджменту на базі новітніх програмних засобів (Shadow Manager).

Під час тренінгу було проведення ознайомлення з процесом організації стажування студентів Universite d’Auvergne Clemont I на підприємствах Франції, особливостями звітів про проходження практики, обмін практичним досвідом з представниками інших вищих навчальних заходів (Білорусі, Молдови, Марокко), які брали участь у стажуванні.

За підсумками стажування, Яріш О.В. отримала відповідний сертифікат про підвищення кваліфікації за програмою інноваційного розвитку освіти Європейського Союзу (ЄС) TEMPUS ETF-JP-00408-2008 I’Institut Universitate Professionale „Management et Gestion des Enterprises” de Universite d’Auvergne Clemont I (м. Клермон-Ферран, Франція).

          

Нові видання

У видавництві „Центр учбової літератури” виданий навчальний посібник „Страхування”.

Автори – доц, к.е.н. Фисун Ірина Володимирівна, старший викладач Ярова Галина Миколаївна

У навчальному посібнику викладені основні категорії, методи та механізми функціонування страхової галузі в Україні. Значна увага приділена специфічній страховій термінології, питанням самопідготовки, вирішенню тестів та практичних завдань. Тематичний план дисципліни поділено на два модулі, що дає змогу вивчити курс у логічній послідовності й систематично перевіряти отримані знання. структура посібника допоможе майбутнім фахівцям у галузі фінансів засвоїти теоретичний матеріал, здобути практичні навички й орієнтуватися в питаннях організації та функціонування страхового  бізнесу в Україні.

Посібник може бути корисним широкому колу читачів – студентам і викладачам економічних спеціальностей, а також науковцям та практикам сфери фінансів.

          

30 вересня 2010 року на базі Полтавського територіального управління ДКЦПФР відбулося обговорення Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки, схваленої Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21.09.2010 р. № 1478 та перспектив розробки нормативно-правових документів щодо законодавчого регулювання ринку цінних паперів та впровадження Закону України „Про акціонерні товариства”.

В роботі засідання круглого столу взяли участь член ДКЦПФР Петрашко О.Г., представники обласної державної адміністрації та інших органів державної і місцевої виконавчої влади, професійних учасників регіонального фондового ринку, емітентів, вищих навчальних закладів.

Вищі навчальні заклади регіону представили викладачі кафедри фінансів ПУЕТ доцент, к.е.н. Яріш О.В. та асистент Гнипа-Черневецька Л.В. 

          

З першим весняним промінням сонця, ніжними пролісками прилинула до випускників остання шкільна весна, а з нею радісне і сумне свято – Останнього дзвоника.

27 травня  в усіх школах Полтави пролунав останній дзвоник – такий бентежний, такий незабутній. Він залишає  у минулому дитинство, школу, безтурботність, усе найперше і найкраще. Пролунав останній дзвоник і в Навчально-виховному комплексі № 16 м. Полтави.

Згідно договору про організацію профільних класів нашого університету на базі Навчально-виховного комплексу №16 старший викладач кафедри фінансів Ярова Галина Миколаївна протягом 2009-2010 навчального року здійснювала навчання учнів випускових класів за освітніми програмами галузі знань „Економіка і підприємництво”.  

В цей святковий день Ярова Г.М. прийшла привітати своїх учнів. 

Учителю мій, наставнику добрий,
Прийми наш сердечний уклін до землі.
За працю величну, за ночі безсонні,
За любляче серце спасибі тобі!

На останній ваш урок
Продзвенів сумний дзвінок.
Вам бажає перший клас:
"В добру путь і добрий час!"

Наші майбутні абітурієнти

З нетерпінням чекаємо на вас в Полтавському університеті економіки і торгівлі!!!

          

НОВІ ВИДАННЯ

У видавництві „Зовнішньої торгівлі” виданий навчальний посібник „Фінанси підприємств споживчої кооперації”.

Автор – проф., к.е.н. Фастовець Антоніна Автономівна

У навчальному посібнику розкриваються внутрішньосистемні особливості сучасної системи управління фінансами в різних структурних підрозділах споживчої кооперації України. Значна увага приділяється висвітленню проблем реформування кооперативної власності в умовах ринкової трансформації національної економіки; організації фінансової роботи в системі Укоопспілки; залучення й ефективного використання власного і позикового капіталу; фінансового управління основним і оборотним капіталом, удосконалення фінансового планування. Містить робочий зошит для вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою навчання.

Для студентів, аспірантів, науковців, практиків сфери фінансів.

          

14-16 квітня у Белгородському університеті споживчої кооперації відбулася Міжнародна научно-практична конференція професорсько-викладацького складу і аспірантів Белгородському університеті споживчої кооперації. Тема конференції „Теорія і практиика інноваційного розвитку кооперативної освіти та науки”.

Доц., к.е.н. кафедри фінансів Журавльова Юлія Юріївна взяла участь у конференції й отримала лист подяки.

          

9 квітня 2010 року у Полтавському університеті економіки і торгівлі відбулася XXXIІІ наукова студентська конференція за підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2009 рік. На кафедрі фінансів працювало дві секції:

СЕКЦІЯ 1 – “Фінансування стратегічного розвитку регіону: проблеми і перспективи”

Керівник: доц., к.е.н. Скибенко С.Т.

Було заявлено до участі в конференції – 27 студентів, фактично виступили – 21 студент.

СЕКЦІЯ 2 – “Вплив світової фінансової кризи на діяльність суб’єктів підприємництва”

Керівник: доц., к.е.н. Журавльова Ю.Ю.

Було заявлено до участі в конференції – 39 студентів, фактично виступили – 15 студентів.

          

8 квітня 2010 року під час проведення Дня кар’єри відбулося підписання договору про співробітництво між Полтавським університетом економіки і торгівлі й Державною податковою адміністрацією України в Полтавській області.

Договір підписали ректор Полтавського університету економіки і торгівлі проф. Нестуля О.О. та заступник Голови Державної податкової адміністрації України в Полтавській області Захарченко В.Ю.

Договором передбачена участь сторін у проведенні наукових досліджень у сфері фінансів, надання методичної, інформаційної, консультативної допомоги фахівцям-практикам, проходження студентами передмагістерської фінансово-аналітичної практики за фахом „Фінанси”, стажування науково-педагогічних працівників в податкових органах. Необхідність такої співпраці обумовлена тим, що нині в системі Державної податкової адміністрації області працює близько 13% , а в м. Полтаві близько 20% випускників Полтавського університету економіки і торгівлі.

          

Вітаємо студента п’ятого курсу спеціальності „Фінанси” Рябцева Дмитра Олександровича з перемогою у Всеукраїнській міжвузівській науковій студентській конференції „Студент у навчальному процесі: інноваційні технології як складова формування конкурентоспроможного фахівця”, яка відбулася 26 березня 2010 року у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана !!!

          

8 лютого відбувся теоретичний семінар на тему  «Фінансування стратегічного розвитку регіону: проблеми і перспективи».

Журавльова Ю. Ю. доцент кафедри фінансів виступила з доповіддю на тему «Проблеми розвитку малого бізнесу в регіоні». В доповіді зазначено динаміку кількості малих підприємств та обсягів їх діяльності по Полтавській області в розрізі різних видів діяльності. Доповідачем зазначені основні джерела фінансування діяльності підприємств малого бізнесу в регіоні, визначено основні проблеми розвитку малих підприємств, та запропоновано основні напрямки їх вирішення та запобігання.

Виступила аспірант кафедри фінансів Тимошенко О. В. з доповіддю, що базується на результатах опрацьованого матеріалу для підготовки статті на тему «Склад та структура фінансових ресурсів місцевих органів влади». Аспірантом визначено поняття «фінансові ресурси», виявлено специфічні риси фінансових ресурсів органів місцевої влади, зазначено основні їх складові та наведено структуру фінансових ресурсів органів місцевої влади на рівні Полтавської області.

Заслухали аспірант кафедри фінансів Фесенко Н. В.  з доповіддю, в якій зазначено еволюцію поняття «привабливість», «інвестиційна привабливість», «інноваційна привабливість», визначено та узагальнено наведенні поняття, в результаті чого доповідач розробив власне визначення поняття «інвестиційно-інноваційна привабливість». Визначено значення та завдання оцінки інвестиційно-інноваційної привабливості, наведено основні напрямки її проведення.

Про інструментарій інформаційної системи управління розвитком підприємства доповіла доцент кафедри фінансів Педченко Н. С. Доповідачем дано власне визначення поняття інструментарію інформаційної системи управління, визначено основні його складові, доведено важливість обґрунтування інформаційної система для проведення процесу управління розвитком підприємства. Педченко Н. С. подано результати проведено анкетування у трьох регіонах України.

Асистент кафедри фінансів Семенова О. М. виступила з доповіддю, що є складовою частиною колективної монографії, в якій визначено основні показники конкурентоспроможності підприємства в розрізі окремих галузей, наведено статистичний матеріал, який використовувався для оцінку конкурентоспроможності підприємств Полтавської області.

Заслухали доцента кафедри фінансів Скибенко С. Т.  з доповіддю, що є складовою частиною колективної монографії, в якій визначено основні складові інвестиційного клімату, наведено статистичний матеріал по кількості підприємств Полтавської області, що використовують іноземні інвестиції в розрізі країн-інвесторів та за обсягами інвестицій.

Відбулася дискусія, в якій взяли активну участь доценти С.Т. Скибенко, І.В. Фисун, В.В. Карцева та Н.С. Педченко.

          

22 січня за ініціативою кафедри фінансів ПУСКУ в Полтавському кооперативному технікумі відбувся круглий стіл „Стан і перспективи підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодого спеціаліста і бакалавра за напрямом „Фінанси і кредит”, в якому взяли участь колишні і нинішні випускники кооперативного технікуму за вказаним напрямом підготовки.

Були обговорені питання щодо співпраці Полтавського університету споживчої кооперації України і Полтавського кооперативного технікуму з підготовки фахівців вищої кваліфікації, переваг ПУСКУ на ринку освітніх послуг у нашому регіоні, шляхів вдосконалення підготовки молодих спеціалістів. В обговорені питань взяли участь зав. кафедрою фінансів, професор, к.е.н. Косаріна В.П., зав. кафедрою грошового обігу і кредиту, професор, д.е.н. Брітченко І.Г., голова циклової комісії Полтавського кооперативного технікуму з фінансово-економічних дисциплін Алімова Л.О.    

В дискусії щодо оподаткування малого бізнесу на регіональному рівні взяли участь студентка-магістр Радченко В., студентка третього курсу Полтавського кооперативного технікуму Гайдабура Я.

Захід пройшов в теплій і дружній обстановці.

          

16 грудня 2009 року в актовій залі ПУСКУ о 14 годині в рамках профорієнтаційної роботи кафедри фінансів відбулося  інтелектуально-розважальне шоу  „ФІНАНСИ НАВКОЛО НАС”.

Учасниками шоу були студенти третього курсу Полтавського кооперативного технікуму і студенти п’ятого курсу ПУСКУ спеціальності „Фінанси”.

Змагання проводилися між командами „Максимум” та „Бонус плюс”, до складу яких увійшли студенти технікуму і граючи тренери колишні випускники вказаного технікуму, а нині магістри Радченко Вікторія і Тараненко Андрій.

Було проведено шість інтелектуальних конкурсів. Оцінювало результати інтелектуально-розважальної гри журі у складі: голова журі - Косаріна Валентина Петрівна – професор, завідувач кафедри фінансів, члени: декан факультету фінансів і обліку Коросташов Олександр Михайлович, доцент кафедри фінансів Карцева Вікторія Володимирівна, аспірант кафедри фінансів – Буцька Ольга Юріївна та викладач Полтавського кооперативного технікуму Москаленко Олена Миколаївна.

В музичних паузах між якими виконувалися номери художньої самодіяльності за участю відомого колективу „Екстрим”. Тепло прийняли глядачі виступ Безпалько Антоніни студентки другого курсу, яка виконувала пісні, учасників клубу бального танцю „Альянс” міського дому культури Тимошенко Ганни і Гребенюка Артема, танцювальної пари студентки групи Ф-44 Бондар Ганни і  студента групи Ф-21 Ніщети Віталія. Найбільшим успіхом користувалися виконання пісень колишнім студентом спеціальності „Фінанси” Махном Юрієм.

Кульмінацією шоу стала постановка студентами-магістрами поетичної фінансової казки „Кодекс фінансиста”.  

Інтелектуально-розважальне шоу було завершене врученням командам тортів у вигляді фінансового словника та енциклопедії.

          

9 грудня відбувся теоретичний семінар на тему  «Фінансування стратегічного розвитку регіону: проблеми і перспективи».

Тимошенко О. В. аспірант кафедри фінансів виступила з доповіддю на тему «Економічна природа фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування: проблемні питання». В доповіді зазначено основних науковців, що вивчали поняття «фінансові ресурси», доведено неоднозначність трактування даного поняття науковцями. Доповідач зазначив, що поняття «фінансові ресурси» та «капітал» є неоднаковими, хоча багато науковців ототожнюються дані твердження. Аспірантом визначено, що капітал є базисом для формування фінансового потенціалу органів місцевого самоврядування.

Фесенко Н. В. аспірант кафедри фінансів виступила з доповіддю, що базується на результатах опрацьованого матеріалу для підготовки статті нс тему «Еволюція поняття  інвестиційно-інноваційна привабливість». Аспірантом подано еволюцію поняття «інвестиційна привабливість» та «інноваційна привабливість». Визначено, що інвестиційна привабливість включає наступні категорії: фінансова привабливість, асортиментна привабливість, кадрова привабливість, територіальна привабливість.

Доцент кафедри фінансів Фисун І. В.  доповіла про основні проблеми розвитку страхового ринку Полтавської області. Було наведено основні напрямки використання тимчасово вільних коштів страхових компаній для фінансового забезпечення стратегічного розвитку регіону. Доповідачем доведено нерівномірність розподілу страховиків по регіонах. Запропоновано вважати, що фінансові ресурси страхових компаній маю концентруватися в регіону, де знаходиться головний офіс. Автором проаналізовано страховий ринок України і визначено, що на кінець 2008 року в Полтавській області функціонувало 5 регіональних страхових компаній та 107 структурних підрозділів (філій) інших компаній. До основних пропозицій використання вільних фінансових ресурсів страхових компаній для фінансового забезпечення стратегічного розвитку регіону є створення спеціального страхового фонду, ініціатором якого має бути місцева влада, для контролю за використанням коштів цього фонду запропоновано створити комісію по контролю за цільовим використанням коштів спеціального фонду, до якої мають увійти керівники страхових компаній, науковці, державні службовці тощо. 

Заслухали доцента кафедри фінансів Карцеву В.В.  з доповіддю, в якій визначено класифікацію інструментарію контролінгу, що здійснюється на підприємстві. Доповідачем визначено, що контролінг – це основа стратегічного розвитку. За фазами циклу контролінг поділяється на наступні складові: облік і аудит; планування; моніторинг; контроль. Доповідачем запропоновано систематизувати контролінг за ієрархічною ознакою.

Виступили викладачі-стажисти кафедри фінансів Дуда М.О. та Третяк Т.В.,  асистент кафедри фінансів Пелехова В.О.  з обґрунтуванням актуальності теми дисертаційних робіт.

Ігнатенко В.Ю. викладач-стажист кафедри фінансів доповіла про аналіз останніх публікацій щодо бюджетного потенціалу органів місцевого самоврядування.

Відбулася дискусія, в якій взяли активну участь професор В.П. Косаріна, доценти С.Т. Скибенко, І.В. Фисун, В.В. Карцева, В.П. Губачов та Н.В. Михайлова.

          

24-25 листопада 2009 року на базі Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського відбувся Всеукраїнський конкурс дипломних робіт студентів спеціальності „Фінанси” освітньо-кваліфікаційних рівнів „магістр” і „спеціаліст”.

За результатами конкурсу призові місця зайняли випускові роботи студентів спеціальності „Фінанси” Полтавського університету споживчої кооперації України!

Перше місце серед магістерських робіт зайняла робота Ігнатенко Вікторії Юріївни на тему “Формування і використання фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування”, науковий керівник професор, к.е.н. Косаріна В.П.

Друге місце - Гришко Наталії Іванівни на тему “Фінансове управління інноваційним процесом в регіоні”, науковий керівник професор, к.е.н. Косаріна В.П.

Перше місце серед дипломних робіт зайняла робота Ковальчук Олени Валеріївни на тему “Фінансовий стан підприємства та шляхи його покращення”, науковий керівник ст.викладач Нартова І.В.

Спеціальною відзнакою у номінації “Застосування найбільш оригінальної методики дослідження” відмічено випускову магістерську роботу Дуди Марини Олександрівни на тему “Інвестиційний ринок України: стан та перспективи розвитку”, науковий керівник доцент, к.е.н. Скибенко С.Т. 

Вітаємо наших переможців !!!

          

28 жовтня 2009 року в актовій залі ПУСКУ відбулося свято студентів-фінансистів "Фінансисти: ти і я – разом ми одна сім'я!”.

Фінансисти-старшокурсники та колектив кафедри фінансів в теплій, дружній атмосфері прийняли студентів першого курсу до ВЕЛИКОЇ СІМ'І ФІНАНСИСТІВ.

Активну участь у проведенні свята прийняли студенти першого, другого та п’ятого курсів.

Студенти першого курсу презентували свої групи.

     

Старшокурсники-фінансисти привітали першокурсників та вручили грамоти про присвоєння почесного звання "ФІНАНСИСТ".

Завідувач кафедри фінансів професор, к.е.н. Косаріна В.П. виступила з заключним словом і побажаннями творчої наснаги у студентському житті.

Особливу подяку в організації свята фінансистів колектив кафедри фінансів висловлює аспіранту Козир Тетяні Миколаївні.

           

14 жовтня відбувся теоретичний семінар на тему  «Фінансування стратегічного розвитку регіону: проблеми і перспективи».

Карцева В.В. доцент кафедри фінансів виступила з доповіддю про еволюцію поняття «стратегія», «розвиток», «стратегія розвитку». В доповіді зазначено основних науковців, що вивчали поняття «стратегія». Доповідач зазначив, що розвиток – це рух вперед, наведено основні школи стратегії. Зазначено можливість використання зарубіжного досвіду при побудови стратегії на рівні підприємств споживчої кооперації України.

Виступила професор кафедри фінансів Фастовець А.А. з доповіддю, що базується на результатах пройденого стажування у фонді підтримки малого підприємництва. В доповіді зазначено, що механізм фінансування складається з ринкового, державного та внутрішнього механізму. Доповідачем зазначено основні напрямки діяльності фонду підтримки малого бізнесу, наведено структуру розподілу державної підтримки за галузями народного господарства, в яких працюють малі підприємства.

Заслухали  аспіранта кафедри фінансів Дьорову Л.М. з доповіддю, в якій зазначено основні аспекти фінансової діяльності малого бізнесу. Наведено основні напрямки фінансового забезпечення малого бізнесу: самофінансування, бюджетне фінансування, кредитування. Доповідачем зазначено, що більш ніж 50% фінансових ресурсів малих підприємств сформовано за рахунок позикових коштів.

Про оцінку рівня фінансової складової економічної безпеки доповіла  аспірант кафедри фінансів Козир Т.М. В доповіді визначено систему показників рівня економічної і фінансової безпеки суб’єкта господарювання, аспірантом доведено, що не існує єдиної методики оцінки фінансової безпеки. Козир Т.М. зазначає, що оцінку фінансової безпеки потрібно визначати за такими параметрами: оцінка ефективності управління грошовими потоками; оцінка складу поточних затрат; оцінка безпеки операційної діяльності.

Аспірант кафедри фінансів Фесенко Н.В.  виступила  з доповіддю, в якій визначено місце і роль інвестиційно-інноваційного проекту у забезпеченні інвестиційної привабливості регіону. Проведено аналіз  еволюції поняття «інвестиційно-інноваційний проект» і запропоновано власне бачення понять «проект», «інвестиційно-інноваційний проект». Фесенко Н.В. класифікувала фактори, що впливають на інвестиційно-інноваційний проект, наведено класифікацію проектів, визначено відмінність між інвестиційними і інноваційними проектами.

Дуда М.О. викладач-стажист кафедри фінансів доповіла про можливість використання підприємницьких кластерів в Україні, дано визначення підприємницького кластеру.

Третяк Т.В. викладач-стажист кафедри фінансів виступила з доповіддю, в якій наведено еволюцію поняття потенціал, клімат, привабливість, зазначено неточності в поняттях запропонованих вітчизняними науковцями, доповідач зазначає, що не має єдиної комплексної методики оцінки інвестиційного потенціалу регіону, і вважає за потрібним скласти перелік показників, що характеризують інвестиційну привабливість регіону.

Викладач-стажист кафедри фінансів Ігнатенко В.Ю. доповіла про бюджетний потенціал, зокрема, наведела поняття фінансовий потенціал, бюджетний потенціал, податковий потенціал і показала взаємозв’язок та взаємозалежність між ними.

Відбулася дискусія, в якій взяли активну участь професори В.П. Косаріна та А.А. Фастовець, доценти С.Т. Скибенко, І.В. Фисун, В.В. Карцева та старший викладач Г.М. Ярова.

          

9 квітня 2009 року у Полтавському університеті споживчої кооперації України відбулася XXXIІ наукова студентська конференція за підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2008 рік. На кафедрі фінансів працювало дві секції:

СЕКЦІЯ 1 – “Фінансування стратегічного розвитку регіону: проблеми і перспективи

Керівник: доц., к.е.н. Скибенко С.Т.

Було заявлено до участі в конференції – 38 студентів, фактично виступили – 29 студентів.

СЕКЦІЯ 2 – “Проблеми удосконалення фінансових відносингосподарюючих суб’єктів”

Керівник: доц., к.е.н. Жученко І.В.

Було заявлено до участі в конференції – 29 студентів, фактично виступили – 17 студентів.

          

24 лютого 2009 року серед студентів ІV курсу спеціальності „Фінанси” проводився І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з „Інвестування”.

У змаганнях на кращого знавця інвестування взяли участь 95 студентів. Найкращими серед них виявилися студентки групи Ф-41 – Завгородня Вікторія (І місце) та Дрига Оксана (ІІ місце).

Переможці І етапу олімпіади візьмуть участь у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади, яка проводитиметься 1-3 квітня 2009 року на базі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановсього.

Кафедра фінансів бажає успіхів у змаганнях нашим учасницям!

          

10 грудня 2008 року в актовій залі відбулося свято фінансистів "Фінансисти: ти і я – разом ми одна сім'я!”.

Фінансисти-старшокурсники та колектив кафедри фінансів в теплій, дружній атмосфері прийняли студентів першого курсу до ВЕЛИКОЇ СІМ'І ФІНАНСИСТІВ.

Старшокурсники-фінансисти вручили грамоти першокурсникам про присвоєння почесного звання "ФІНАНСИСТ”.

          

Святкування 40-річного ювілею кафедри

Згідно програми заходів щодо святкування 40-річного ювілею започаткування підготовки фахівців за спеціальністю „Фінанси та кредит” та 35-річчя з дня заснування кафедри фінансів 8 квітня 2008 року о 12.00 годині в холі біля актової зали ПУСКУ відбулося інтелектуальне лото „Фінансист”.

Структура питань складалась з двох інтелектуальних рівнів:

Питання першого рівня стосувались понятійного апарату фаху „Фінанси” різного ступеня складності: від найпростішого, наприклад, „Бюджет – це...” до складного, наприклад, „Франчайзінг- це..”.

В другому рівні представлені афоризми, крилаті вислови, мудрі думки відомих економістів, фінансистів, політиків, в яких ключові слова замінені трьома крапками. Також народна мудрість та вислови невідомих авторів в гумористичному ключі.

Наприклад: „Прогнозировать ... - все равно что уверять не умеющего плавать человека, что он спокойно перейдет реку вброд, потому что ее средняя глубина не больше четырех фунтов”.

Милтон Фридман

Нажить много денег - ...; сохранить их - ... , а умело расходовать - ...”.

Авербах Бертольд

В заході взяли участь понад 100 студентів ПУСКУ. Переможцем I рівня визнано студента групи Ф-34 Хоменко А.Д. II рівня - студента групи Ф-53 Горбенко Є.А.

О 12.40 год. у ПУСКУ відбулося засідання круглого столу „Кредо”. В роботі прийняли участь: перший проректор, завідувач кафедри фінансів проф. Косаріна В.П., декан факультету фінансів і обліку доц. Коросташов О.М., заступник декану доц. Карцева В.В., доц. Фастовець А.А., доц. Губачов В.П., доц. Скибенко С.Т., доц. Сидоренко-Мельник Г.М., доц. Комаріст О.І., ст. викл. Нартова І.В., ст. викл. Ярова Г.М., ст .викл. Журавльова Ю.Ю., ас. Семенова О.М., ас. Козир Т.М., ас. Дьорова Л.М., ас. Тимошенко О.В., ас. Фесенко Н.В. та студенти спеціальності „Фінанси” I – V курсів.

Питання студентів стосувались професійної проблематики та особистих аспектів життя викладачів.

Засідання пройшло в дружній, толерантній та теплій атмосфері.

8-9 квітня був проведений конкурс стіннівок студентів-фінансистів I – V курсів.

Конкурс проводився за наступними номінаціями:

               

У результаті проведеного таємного голосування (членами кафедри фінансів) перемогу отримали:

9 квітня 2008 року у Полтавському університеті споживчої кооперації України відбулася XXXI наукова студентська конференція за підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2007 рік. На кафедрі фінансів працювало дві секції:

СЕКЦІЯ 1 – “Проблеми функціонування фінансової системи в умовах ринку”

керівник: доц., к.е.н. Комаріст О.І.

Було заявлено до участі в конференції – 46 студентів, фактично виступили – 28 студентів.

СЕКЦІЯ 2 – “Проблеми удосконалення фінансових відносин господарюючих суб’єктів”

керівник: доц., к.е.н. Скибенко С.Т.

Було заявлено до участі в конференції – 26 студентів, фактично виступили – 27 студентів, у т.ч. 1 студент з Полтавського інституту економіки і права.

9 квітня підбито підсумки конкурсу "Я - інвестор":

За даними статистичних досліджень багатих людей серед підприємців і бізнесменів не більше 30 %, а серед інвесторів – майже 100 %. Психологи стверджують, що першим кроком на шляху до високого статусу інвестора має бути не лише накопичення професійних знань і навичок, а й вироблення особливого типу мислення. Щоб дізнатися, чи притаманний саме такий тип мислення студентам нашого університету, під час Тижня фінансиста серед студентів третього курсу спеціальності «Фінанси» проводився конкурс творчих робіт на тему «Я – інвестор». У своїх роботах конкурсанти ділилися думками про те, хто такий інвестор і чи уявляють вони себе в цій ролі.

За результатами конкурсу, в якому взяли участь 192 студенти, 89 % добре уявляють себе в ролі інвестора і, навіть, вважають себе такими вже сьогодні. Дійсно, хто ж заперечить, що головною інвестицією для молоді є вкладення у власний розвиток та освіту. Якщо розглядати інвестиції як процес вкладення капіталу з метою отримання прибутку, то переважна більшість конкурсантів (понад 86 %) розцінюють їх як засіб збагачення. Інвестиційно привабливими об'єктами 41 учасників вважають нерухомість, 37 - сферу послуг, 27 - виробництво, 20 - цінні папери та інші фінансові інструменти, 10 - торгівлю. Переважна більшість із тих, хто обрав би традиційний бізнес, сподіваються на отримання невисокого, але стабільного доходу. Приємно відзначити, що 13 студентів із задоволенням інвестували б свій капітал у соціальну сферу, а 3 - спрямували б його на благодійні цілі. Ті, хто віддав би гроші на благодійництво або вклав їх в улюблену справу, не очікують на прибуток. Також є думки, що найприбутковішим і найприємнішим є інвестування у своїх дітей і родину. Такої позиції дотримуються 5 конкурсантів.

Враховуючи масштабність і креативність мислення, розуміння соціально-економічних проблем сучасного суспільства, адекватність сприйняття та пропозиції щодо їх вирішення переможцями конкурсу творчих робіт на тему „Я – інвестор” стали: Краус Катерина (Ф-32), Крицький Дмитро (Ф-32), Шепітько Оксана (Ф-34).

Асистент кафедри фінансів Лілія Гнипа-Чернівецька

10 квітня з 12.00 до 14.00 год. у студентській електронній читальній залі відбулася презентація електронних навчально-методичних посібників для самостійного вивчення студентами фінансових дисциплін за кредитно-модульною системою організації навчального процесу.

Презентація супроводжувалася зацікавленістю відвідувачів.

З 14.00. до 16.00. год. 10 квітня у фойє біля актової зали відбулася виставка наукових праць підручників, навчальних посібників і навчально-методичного забезпечення з дисциплін кафедри фінансів. Виставка викликала значну зацікавленість гостей, викладачів та студентів університету.

10 квітня о 14.30 год. у залі засідань ПУСКУ відбувся круглий стіл випускників університету за спеціальністю “Фінанси і кредит” і науково-педагогічних працівників факультету фінансів і обліку, факультету перепідготовки спеціалістів за новими напрямками розвитку науки, техніки і технологій МІПК і кафедри фінансів. Були присутні випускники спеціальності „Фінанси” денної, заочної та денно-заочної форми навчання різних років. Вони представляли банківські установи, бізнесові структури, страхові компанії та навчальні заклади.

В роботі круглого столу взяли участь: перший проректор ПУСКУ, зав. кафедрою фінансів Косаріна В.П.; декан факультету фінансів і обліку доц., к.ю.н. Коросташов О.М.; доц., к.е.н. Скляр Г.П. і викладачі кафедри фінансів. Жваво обговорювались проблеми якості освітніх послуг, що надаються випусковою кафедрою фінансів, престижності диплому фінансиста та форми подальшої співпраці викладачів кафедри з банками, навчальними закладами і бізнес-структурами. Обговорювання проходило в теплій, доброзичливій обстановці.

11 квітня об 11.00 год. у фойє біля актової зали відбулася презентація відеоролика кафедри фінансів “Фінанси і кредит” – сучасний, перспективний і конкурентноспроможний напрям підготовки фахівців”. Ролік містить привітання ректора університету проф. Нестулі О.О., декана факультету „Фінансів та обліку” доц. Коросташова О.М., а також вітання випускників фаху „Фінанси і кредит”. Цікавою є інформація про використання нових інноваційно-інформаційних технологій у навчальному процесі, виробничі зв’язки , а також нові форми роботи з абітурієнтами.

О 12.00. год. 11 квітня у залі засідань відбувся круглий стіл на тему: „Фінансовий стан України: ретроспектива і перспектива” за участю завідувачів кафедр фінансів провідних університетів України та Росії – першого проректору ПУСКУ, зав. кафедрою фінансів ПУСКУ, проф. Косаріної В.П.; зав. кафедрою фінансів Львівської комерційної Академії проф. Білої О.Г.; зав. кафедрою фінансів та банківської справи Дніпропетровського університету економіки та права д.е.н., проф. Крамаренко Г.О.; заступників зав. кафедрою банківської справи Львівського інституту банківської справи доц. Табачук Г.П. та доц. Хміль Л.М., декану фінансово-економічного факультету Львівського інституту банківської справи доц. Партин Г.О.; першого проректору Дон ДУЄТ д.е.н.Омелянович Л.О.; зав. кафедрою фінансів Белгородського інституту споживчої кооперації д.е.н, проф. Сергеєва І.В.; проректору з інформаційних технологій Белгородського інституту споживчої кооперації к.т.н., доц. Нешвеєва В.В.; зав. кафедрою економічної теорії і фінансів Полтавської державної аграрної академії доц. Аранчій В.І. та викладачів кафедри фінансів.

Учасники круглого столу обговорили проблеми, що стосуються впливу політичної ситуації в країні на фінансовий стан регіонів і підприємств, фінансування освіти та науки, проблем фінансового планування на макро- і мікрорівнях, удосконалення навчальних програм за рахунок підсилення їх математичного блоку, інформаційних технологій, знання іноземних мов, проблем працевлаштування фінансистів та їх практичної підготовки.

Особливу зацікавленість викликали питання щодо взаємовідносин підприємств України та Росії, взаємодії вищих навчальних закладів з потенційними роботодавцями. Освітяни поділилися досвідом подолання труднощів у переході до викладання за кредитно-модульною системою, оцінили переваги та недоліки входження пострадянських закладів освіти до Болонського процесу.

В холі біля актової зали з 14.00. до 15.00. год. був проведений День відкритих дверей для майбутніх фінансистів. Абітурієнтам була представлена інформація про порядок та умови вступу до фаху, особливості спеціальності „Фінанси” та іміджеві матеріали про ПУСКУ.

О 15.00. год. в актовій залі відбувся Святковий концерт, присвячений ювілею кафедри фінансів. З привітаннями на концерт завітали представники обласних, міських органів самоврядування, ректорату, колеги різних навчальних закладів і кафедр ПУСКУ, випускники кафедри фінансів різних років та студенти спеціальності.

Кращі викладачі і співробітники кафедри отримали заслужені нагороди, студенти фаху „Фінанси” – переможці різних конкурсів, що проводилися впродовж тижня фінансиста, були заохочені грамотами, індульгенціями і цінними подарунками. Студенти підготували великий святковий концерт. Особливо тепло глядачі сприймали виступи танцювальної групи „Екстрім”, Махно Юрія, Безнос Людмили і Інни, Шевченко Яни і Кулько Ігоря.

          

Нас вітають

А.Матковський
Шановні друзі!

Дозвольте щиро привітати Вас із 40-річчям започаткування підготовки фахівців за спеціальністю "Фінанси і кредит", 35-річчям з дня заснування кафедри фінансів та 15-річчям її діяльності у статусі випускової!

Так сталося, що з кафедрою пов’язана й моя викладацька діяльність. Роки, проведені в оточенні компетентних, неупереджених, неординарних людей – моїх колег, у спілкуванні з допитливою і талановитою молоддю, вважаю найкращими у своєму житті. Тож кожна подія, що відбувається у ваших стінах, знаходить теплий відгук у моєму серці.

З власного досвіду можу стверджувати: студенти спеціальності "Фінанси і кредит" одержують надзвичайно високий рівень знань із спеціальних, професійно-орієнтованих дисциплін, формуються як всебічно розвинуті особистості, прокладають широкі шляхи у завтрашній день. Полтавські фахівці з гідністю приймають виклики модернізованої ринкової економіки.

Бажаю вам творчого натхнення, нових здобутків у навчальній, науковій, педагогічній діяльності! Успіхів вам у підготовці висококваліфікованих фахівців-фінансистів для всіх сфер підприємницької діяльності нашого славного міста! Хай добром і радістю повняться ваші оселі!

З повагою Андрій Матковський, міський голова

Ректор

Шановні викладачі та співробітники кафедри фінансів, випускники та студенти – майбутні фінансисти!

Вітаю Вас з нагоди 40-річчя започаткування підготовки фахівців вищої кваліфікації за спеціальністю "Фінанси і кредит" та 35-річчя з дня заснування кафедри фінансів.

Університет пишається науково-педагогічними працівниками та співпрацівниками кафедри фінансів та випускниками факультету фінансів і обліку, факультету перепідготовки спеціалістів з нових напрямів розвитку науки, техніки та технологій МІПК і заочного факультету, які отримали вищу освіту за найпрестижнішим і конкурентоспроможним фахом на ринку праці "Фінанси і кредит".

Разом із Вами ми будували майбутнє університету. Ваш інтелектуальний потенціал і творчі здобутки, що формувалися в процесі освітньої і наукової діяльності та навчання в університеті, нині успішно реалізуються в освітній і професійній діяльності, дозволили отримати найвищий – IV рівень акредитації та статус Університету, запровадити новітні інформаційні технології навчання на базі електронних засобів зв'язку, мультимедійних і телекомунікаційних технологій, сформувати потужний інтелектуальний потенціал педагогів і науковців, створити сучасну матеріально-технічну базу.

Діяльність кафедри фінансів спрямована на покращення якості підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавра, спеціаліста та магістра, науково-педагогічних працівників – кандидатів і докторів наук, зростання іміджу університету як найстарішого вищого навчального закладу Полтавщини з підготовки висококваліфікованих кадрів у галузі фінансів і кредиту.

Шановні студенти, – майбутні фінансисти, достойно несіть естафету випускників, які отримали вищу освіту за фахом "Фінанси і кредит", в повній мірі використайте надбання попередніх поколінь студентства.

Щиро вдячний Вам, шановні викладачі, співробітники, випускники та студенти, за творчість, за натхненну працю.

З повагою ректор університету Олексій Нестуля

Л.Войнаш

Шановні випускники фінансисти, науково-педагогічні працівники, студенти, вітаю Вас із 40-річчям започаткування підготовки фахівців вищої кваліфікації за спеціальністю "Фінанси і кредит" та 35-річчям заснування кафедри фінансів.

Протягом чотирьох десятиліть Ви будували майбутнє споживчої кооперації та рідного університету. Ваша ефективна професійна робота дозволила Полтавському кооперативному інституту отримати високий статус університету IV рівня акредитації, здійснювати підготовку конкурентоспроможних фахівців у галузі фінансів. Тільки за роки незалежності України університет підготував понад 1,6 тис. фахівців-фінансистів – справжніх професіоналів, які працюють в організаціях і на підприємствах споживчої кооперації, державного та приватного секторів економіки, в банківських установах, страхових компаніях, кооперативних коледжах і технікумах.

Випускники за фахом "Фінанси і кредит" працюють і в рідному університеті на кафедрі фінансів, в інших структурних підрозділах, захистили кандидатські дисертації; виконують докторські дисертації.

Кафедра фінансів одна з перших в університеті готує бакалаврів за інтегрованими навчальними планами випускників кооперативних коледжів і технікумів, що входять до Полтавського навчального комплексу Укоопспілки "Освіта”. Науково-педагогічні працівники кафедри фінансів розробили понад 20 нових навчальних курсів (дисциплін) ринкового спрямування, серед яких управління фінансовою санацією підприємств, оцінка вартості майна, інвестиції у нерухомість, ринок цінних паперів, фінансовий ринок.

Науково-педагогічні працівники кафедри фінансів є авторами десяти підручників і навчальних посібників із грифом Міністерства освіти і науки, Укоопспілки.

Студенти-фінансисти достойно несуть естафету професійних знань, яку передали їм випускники університету. Їх досягнення в навчанні, науково-дослідній і культурно-масовій роботі, у фізичному вихованні та спорті відомі далеко за межами рідного університету.

Випускники Полтавського університету споживчої кооперації України за фахом "Фінанси і кредит” затребувані на ринку праці, про що свідчать конкурси при вступі на навчання.

Бажаю Вам, шановні випускники, студенти та колеги, постійного творчого горіння, визнання Ваших професійних якостей у суспільстві та на ринку праці, щасливої долі та нових здобутків у роботі і навчанні! 

Член Правління Укоопспілки, начальник управління кадрів кооперативної освіти і науки, директор НМЦ "Укоопосвіта" Лідія Войнаш

Вітання Львівської комерційної академії

Шановні друзі! З нагоди 40-річчя започаткування підготовки фахівців за спеціальністю “Фінанси і кредит” та 35-річчя від дня заснування кафедри фінансів Полтавського університету споживчої кооперації України сердечно вітаємо викладачів і співробітників кафедри зі святом. Особливі шану та побажання висловлюємо її фундатору професору Косаріній Валентині Петрівні – випускниці академії: колезі та соратнику, яка доклала багато зусиль до формування науково-педагогічного колективу кафедри ІV рівня акредитації.

У сучасному конкурентному середовищі на ринку освітніх послуг високий професіоналізм працівників кафедри дає можливість університету здійснювати підготовку висококваліфікованих фахівців із фінансів, які володіють сучасними знаннями та технологіями.

Ваша невтомна науково-педагогічна праця сприяє формуванню основ управління фінансами випускників усіх спеціальностей університету. Неоціненним є Ваш внесок у перепідготовку та підвищення кваліфікації керівних працівників споживчої кооперації України.

Зичимо всім працівникам кафедри міцного здоров'я, нових творчих успіхів і звершень у справі підготовки висококваліфікованих фахівців, тісної співпраці з академією. Щастя та добра Вам і Вашим родинам.

З великою повагою ректор Іван Копич і завідувач кафедри фінансів Ольга Біла

Професору Валентині Петрівні Косаріній, завідувачу кафедри фінансів ПУСКУ

Сердечно вітаю шановний і висококваліфікований колектив Вашої кафедри з 35-річчям створення кафедри та 40-річчям відкриття спеціальності "Фінанси і кредит".

В Україні відомі здобутки викладачів кафедри фінансів у підготовці висококваліфікованих фахівців, науковій роботі та в розробці галузевих стандартів вищої освіти.

Бажаю подальших творчих успіхів, натхнення колективу кафедри у вирішенні завдань удосконалення освітянської діяльності, впровадження інноваційних методів навчання.

Надіюсь на плідну співпрацю з колективом Вашої кафедри.

Професор Анатолій Поддєрьогін, голова підкомісії "Фінанси і кредит" науково-методичної комісії з економіки і підприємництва Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Надсилаю вітання творчому колективу кафедри фінансів, завідувачу кафедри професору Косаріній Валентині Петрівні з нагоди 40-річчя започаткування спеціальності «Фінанси і кредит»

Шановна Валентино Петрівно! За ці роки на кафедрі працює вже друге покоління науковців і науково-педагогічних працівників. Результатом Вашої роботи є фахівці, які працюють в системі споживчої кооперації України, у сфері великого, середнього і малого бізнесу, в банківських установах, державних фінансових органах.

Ваше натхненне служіння вищій освіті України, її майбутньому відоме далеко за межами нашої держави. Фахівці – випускники кафедри фінансів активно розвивають фінансову науку та практику. Науково-педагогічна школа, що функціонує на кафедрі фінансів, є взірцем самовідданої праці. Аспіранти та здобувачі наукових ступенів і вчених звань поповнюють професорсько-викладацький склад кафедри фінансів, продукують нові ідеї і наукові здобутки.

Бажаю Вам, дорога Валентино Петрівно, і дружньому колективу кафедри фінансів, яку Ви очолюєте і реалізуєте свій незаурядний освітній потенціал, подальшої фінансової стійкості, нових творчих здобутків, талановитих студентів, аспірантів і докторантів.

Хай процвітає кафедра фінансів, а в ній – весь професорсько-викладацький склад, співпрацівники і студенти.

Здоров'я, творчої наснаги, успіхів і високих наукових результатів на благо нашої України всім Вам, шановні колеги-фінансисти!

З глибокою повагою, завідувач кафедри фінансів, доктор економічних наук, професор, перший проректор Донецького національного університету економіки і торгівлі Лідія Омелянович

Любі друзі!

Щиро вітаю Вас із знаменною подією – 40-річчям започаткування підготовки фахівців за спеціальністю “Фінанси і кредит”, 35-річчям з дня заснування кафедри фінансів.

За ці роки кафедра фінансів Полтавського університету споживчої кооперації України стала однією з найавторітетніших й найвідомівших кафедр Полтавської області, що не лише на високому рівні забезпечує навчальний процес і наукові дослідження, а й є регіональним науково-методичним центром у галузі економічної освіти за спеціальністю “Фінанси і кредит”. Кафедра брала участь у розробці державного стандарту з підготовки бакалаврів за напрямом “Економіка і підприємництво”. На кафедрі широко впроваджується кредитно-модульна система навчання, новітні інформаційні технології.

Викладачі кафедри фінансів ведуть плідну наукову діяльність допомагаючи Полтавській області вирішити такі фінансові питання, як удосконалення системи місцевих фінансів на засадах економічної та соціальної ефективності, фінансове забезпечення структурно-інноваційної перебудови економіки області, реформування фінансів житлово-комунального господарства, охорони здоров'я. Обласна державна адміністрація має надію на продовження плідної співпраці й у майбутньому.

Здобутки кафедри фінансів у навчальній, навчально-методичній та науковій роботі є вагомими і визнаними, та все ж головним досягненням Вашого колективу є випускники кафедри, що плідно працюють на ринку фінансових послуг. Серед них багато відомих людей, які зробили значний внесок у розбудову фінансової системи України та споживчої кооперації.

Кафедра фінансів Полтавського університету споживчої кооперації України – це творчий, високопрофесійний колектив, що має значний інтелектуальний потенціал, здатний розв'язувати складні проблеми фінансової освіти, підготовки висококваліфікованих фахівців-фінансистів, здійснювати наукові розробки, активно впливати на соціально-економічні відносини в Україні.

Бажаємо Вам постійного творчого пошуку та досягнення в освітній діяльності подальших успіхів, добробуту та процвітання України, Полтавської області, міста Полтава.

З пошаною начальник Головного фінансового управління Полтавської обласної державної адміністрації Володимир Шапошніченко

Шановний Олексію Олексійовичу!

Щиросердно вітаю Вас і колектив університету з нагоди 40-річчя підготовки фахівців за спеціальністю "Фінанси і кредит ”.

Завдяки зусиллям та плідній діяльності науково-педагогічних працівників, цілеспрямованій організаторській роботі ректорату у Вашому навчальному закладі відбулися разючі зміни в організації підготовки фахівців. Університет має високий рейтинг у національному освітньому середовищі. Тисячі студентів здобули сучасну професійну підготовку, стали знаними спеціалістами, керівниками підприємств, науковцями.

У цей урочистий день бажаю Вам, Вашим колегам та співробітникам міцного здоров’я, щастя, добробуту і нових успіхів у благородній справі, якою є освіта.

З повагою, ректор, д.е.н., професор, дійсний член АПН України, заслужений діяч науки і техніки України А.А. Мазаракі

Уважаемые коллеги сердечно желаем Вам в день юбилея в работе – вдохновенья, в кругу семьи - тепла и доброты, среди друзей - любви и уваженья, а в жизни - сбывшейся мечты !!!

Президент Финакадемии проф. А.Г.Грязнова